Konya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, obrukların araştırılması gerektiğini vurguladı. Konya Ovası'nda bulunan binlerce obruğun, deprem sonucunda nasıl etkilendiğinin ve göçme tehlikesi olup olmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Sözbilir, Konya'daki depremin kaynağının Konya Fay Zonu olduğunu açıkladı ve bu fayın normal bir fay olduğunu ifade etti. Bu fay zonundaki deprem üretme aralığının binlerce yıl olduğunu söyleyerek, yıkıcı deprem riskinin düşük olduğunu aktardı. Ancak Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuz Gölü Fay Zonu içindeki Acıpınar segmentinin daha büyük depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Özellikle Konya Ovası'nda binlerce obruğun varlığının bilinmesi, depremlerin obruklara etkisinin incelenmesini gerektiren önemli bir husus olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Sözbilir, obruklardaki kritik denge durumlarında deprem sırasındaki sarsıntının göçme tehlikesini artırıp artırmadığının araştırılmasının önemini vurguladı.

Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar

Ayrıca, Konya yerleşim yerlerine yakın fay hatlarının deprem tehlikesi ve riski açısından incelenmesinin ve gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.