Avrupa Birliği'nin (AB), Çin merkezli sosyal medya devi TikTok'a yönelik ciddi adımları var. TikTok, son dönemde artan gizlilik sorunları nedeniyle bazı ülkelerde devlet cihazlarında bile yasaklanmaya başladı. Şimdi ise AB, platformun 13-17 yaş arası kullanıcılarının mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle milyonlarca poundluk ağır bir para cezasına çarptırılmasına hazırlanıyor.

Çocukların Verileri Tehlikede mi?

TikTok, özellikle gençler arasında büyük bir popülerlik kazandı. Ancak platformun verileri Çin hükümetiyle paylaştığı iddiaları, mahremiyetle ilgili ciddi endişelere yol açtı. İrlanda'nın Veri Koruma Otoritesi, platformun genç kullanıcılarının verilerini yeterince korumadığı gerekçesiyle 2021'de soruşturma başlatmıştı. AB Veri Koruma Kurulu da bu kararı destekleyerek, TikTok'un cezaya çarptırılmasının önünü açtı. Milyonlarca poundu bulması beklenen ceza, 4 hafta içinde açıklanacak.

Dijital Platformlara Sıkı Kurallar Geliyor

AB'nin dijital düzenlemeleri sadece TikTok ile sınırlı kalmıyor. Nisan ayında yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile büyük dijital platform ve arama motorlarına sıkı kurallar getiriliyor. Bu kapsama giren platformlar arasında Alibaba, Amazon, Google, Facebook ve YouTube gibi devler de yer alıyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Anneler Günü Paylaşımı: Her Anne Özel, Her Anne Önemli MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Anneler Günü Paylaşımı: Her Anne Özel, Her Anne Önemli

Dezenformasyonla Mücadele Ne Anlama Geliyor?

Yeni yasa, belirlenen platformların dezenformasyonla mücadele, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları daha iyi koruma ve risk değerlendirmesi gibi önemli adımlar atmasını gerektiriyor. İnternet ortamının daha güvenli bir hale getirilmesi amaçlanıyor.