Troy "Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri" raporunu paylaştı. Raporda, küresel ekonomi, merkez bankalarının para politikaları, endüstriyel arz-talep durumu, jeopolitik riskler, ve küresel piyasalardaki gelişmelerin kıymetli madenlere etkileri detaylı bir şekilde ele alındı.

Rapora göre, 2024 yılında küresel piyasalara damga vuracak unsur, merkez bankalarının faiz indirimleri olacak. Özellikle FED'in faiz indirimlerine başlaması ve bu indirimlerin geniş bir şekilde yayılması bekleniyor. Jeopolitik risklerdeki olası artışlar da kıymetli madenler açısından "boğa piyasası"nın hüküm süreceği bir yıl olarak öngörülüyor.

Troy Kıymetli Maden raporunda, 2023 yılında faiz artışları ve jeopolitik risklerin etkisiyle altının güvenli liman olarak değer kazandığına vurgu yapıldı. Filistin-İsrail savaşı endişesiyle altın fiyatlarının 2000 dolar/ons seviyelerinin üzerine çıkarak yüzde 13,12 değer artışıyla tamamlandığı belirtildi.

Raporda, 2024 yılının ilk çeyreğinde merkez bankalarının tedbirli bir politika izleyeceği ve faiz artışına gitmeyecekleri öngörüldü. Ancak, ikinci çeyrekte gevşek para politikalarının uygulamaya sokularak faiz indirimlerine geçileceği tahmin ediliyor. Bu süreçte artan jeopolitik risklerin de kıymetli madenlere olan ilgiyi artırması bekleniyor.

Emekli maaşlarına temmuz zammı: İşte beklenen rakamlar Emekli maaşlarına temmuz zammı: İşte beklenen rakamlar

Özellikle raporda, faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin altına olan talebi artıracağı ve rezerv para olarak doların zayıflayacağı beklentisiyle altının 2024 yılında ons bazında 2380 dolar ile yeni bir rekor seviyeye ulaşabileceği öngörüsüne yer verildi. Çin ve Hindistan'daki beklenen ekonomik büyüme ile artacak tüketim talebinin de altın fiyatlarını olumlu etkileyebileceği belirtildi. Ancak, Çin ve Hindistan'ın altın ithalat taleplerini sınırlayabilecek dönüşüm çalışmalarının etkilerinin uzun vadede görülebileceği ifade edildi.