Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı nisan ayı enflasyon rakamları, Temmuz 2024'te uygulanacak emekli maaşı zamlarının belirlenmesinde kilit rol oynayacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayında yüzde 49,25 oranında bir zam almıştı ve en düşük emekli maaşı 10.000 liraya yükseltilmişti. Şimdi ise gözler, 4 aylık enflasyon verilerine çevrildi.

Nisan ayı enflasyonu ve emekli maaşı zammı

TÜİK, 3 Mayıs Perşembe günü nisan ayı enflasyon rakamlarını duyuracak. Yapılan ankete göre nisan ayı için beklenen enflasyon oranı yüzde 3,22 olarak öngörülüyor. Bu oranın gerçekleşmesi halinde, yılın ilk dört ayında toplam enflasyon yüzde 18,75'e ulaşacak. Bu durumda, Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşmiş olacak.

1965555 Uvrb.jpg

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Sert Açıklamalar: "Baş Ahlaksız Senden Hesap Soracağım" Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Sert Açıklamalar: "Baş Ahlaksız Senden Hesap Soracağım"

Yıl sonu enflasyon tahminleri ve emekli maaşı artışı

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19 olarak belirlendi. Bu tahminler doğrultusunda, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olacağı hesaplanıyor. 

Zamlı emekli maaşları nasıl hesaplanacak?

Mevcut durumda, Bağ-Kur en düşük kök maaş 10.178 lira iken, yılın ilk dört ayındaki enflasyonla birlikte 12.086 TL'ye yükselmesi bekleniyor. Eğer yılın ilk yarısında beklenen enflasyon gerçekleşirse, bu rakam 12.769 liraya çıkabilir. SSK tarım emeklileri için de benzer şekilde hesaplamalar yapılarak, maaşların artırılması öngörülüyor.

En düşük emekli maaşı için yeni tahminler

Emeklilerin Temmuz ayı zammıyla ilgili hesaplamalar, Ocak 2024'te yapılan zamma ek olarak devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkma ihtimalinin olmadığını belirtti. Ancak sosyal yardımlarla desteklenen yeni düzenlemelerle, en düşük emekli maaşının 12.500 ile 15.000 lira arasında olması bekleniyor.