Özel okullar, Katma Değer Vergisi'nde (KDV) yaşanan yüzde 8'den yüzde 10'a çıkışın ardından, söz konusu artışı velilere yansıtmaya başladı. Velilerin, bu ek ücreti ödemeden önce okul sözleşmelerini dikkatlice incelemeleri gerektiği belirtiliyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, sözleşmedeki maddelerin bu ekstra maliyetin ödenip ödenmeyeceğini belirleyeceğini dile getirdi.

Sözleşmelerdeki Maddeler ve Velilerin Hakları

Ağaoğlu'nun açıklamalarına göre, eğer sözleşmede hem indirimlerin hem de artışların yansıtılacağı belirtilmişse, velilerin bu ekstra ücreti ödemesi gerekiyor. Ancak sözleşmede sadece vergisel artışların yansıtılacağına dair bir madde varsa, bu durum haksız bir uygulama olarak değerlendirilebilir. Böyle bir durumda, velilerin hukuka aykırı ödemeleri 10 yıl içinde geri talep etme hakları bulunuyor.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

Özel Okulların Erken Kayıt Uygulamaları

atv Haber'in raporuna göre, bazı özel okullar, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başlayalı henüz üç ay olmasına rağmen, 2024-2025 eğitim yılı için erken kayıtları açtıklarını velilere duyurdu. Ağaoğlu, özel okulların bu tür erken kayıt uygulamalarının mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Özel okulların, bir önceki yılın ücretiyle kayıt yapmaları gerektiğini, bu ücretin bir sonraki eğitim yılının ücreti ilan edilene kadar değiştirilemeyeceğini ifade etti.

Velilerin Yapabilecekleri 

Ağaoğlu, kasım veya aralık aylarında kayıt yenilerken ek ücret ödeyen velilerin, bu ödemelerin hukuka aykırı olması durumunda geri isteme hakkına sahip olduklarını da ekledi.