Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Otomobil sektöründe yılın sona ermesiyle birlikte, sıfır araç fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Otomobil firmaları, stoklarını eritmek ve 2024 modellerini piyasaya sürmeden önce talebi artırmak amacıyla yüzde 25'e varan indirimlere gitti.

Neden Fiyatlar Geriledi?

Pandemi dönemiyle birlikte başlayan arz talep dengesizliği ve alınan ticaret düzenlemeleri, sıfır araçlarda liste fiyatının üzerinde satışlarla sonuçlanmıştı. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın 6 ay 6 bin kilometreyle ilgili aldığı kararlar, binicilerin sıfır araç alımını kısıtladı ve distribütörlerin stoklarını artırdı. Bu durum, otomobil firmalarını fiyatları düşürmeye yönlendirdi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu, yapılan indirimlerin stokların tükenmesi ve yeni modellerin piyasaya sürülmesi adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, distribütörlerin yüksek oranlarda indirim yapabilme gücünün, sektördeki dinamikleri değiştirdiğine dikkat çekti.

Yıl ortasında yüksek fiyatlarla satılan araçlardaki indirimlerin, döviz kurları ve pazarın durgunluğu ile ilişkili olduğu ifade ediliyor. Distribütörlerin elindeki stokları eritmek adına yapılan fedakarlıkların, müşterilere daha uygun fiyatlarla araç alma fırsatı tanındı.