Türkiye İstatistik Kurumu, yarın Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bu veri, milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretli için büyük önem taşıyor. İşte beklentiler ve detaylar...
 

Acun Ilıcalı'nın Satın Aldığı Yeni Kulüp Belli Oldu! Meğerse Fenerbahçe'nin Eski Rakibiymiş Acun Ilıcalı'nın Satın Aldığı Yeni Kulüp Belli Oldu! Meğerse Fenerbahçe'nin Eski Rakibiymiş

Ağustos Ayında Enflasyon Yüzde 9.09'du

Ağustos ayında enflasyon, aylık yüzde 9.09 olarak gerçekleşti. Bu durum, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz ayı için yüzde 9.49, Ağustos ayı için yüzde 9.09 enflasyon farkını şimdiden hak ettikleri anlamına geliyor. Dolayısıyla sadece 2 ayda alacakları zam oranı yüzde 19.44 oldu. Yarın açıklanacak yeni enflasyon oranları, bu artışlara ek olarak hesaplanacak. Ancak bu zamlar Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Ekonomistlerin Eylül Ayı Enflasyon Beklentisi

Ekonomistler, Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5.0 artmasını bekliyorlar. Ankete göre, ekonomistlerin Eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5.0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4.05 ve en yüksek yüzde 9.0 aralığında yer aldı. Bu beklentilere göre, bir önceki ay yüzde 56.37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61.91'e çıkacağı hesaplanıyor.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Farklı Durumlar

Memur ve memur emeklileri için 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 15 zam kesinleşti. Ağustos enflasyonunun yüzde 9.09 olarak gerçekleşmesi nedeniyle, memur ve memur emeklileri şimdiden toplu sözleşmeden gelen zam oranının üstünde bir artışı hak ettiler. Memur ve memur emeklileri için enflasyon oranları aylık olarak birikimli olarak hesaplanıyor ve bu hesaplamalar sonucunda zamlar Ocak ayında belirleniyor. Bu nedenle Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verileri de önem taşıyor.

Asgari Ücret İçin Belirleyici

Enflasyon oranları, asgari ücret için yapılacak zamı da etkileyen bir faktör. Satın alma gücünü doğrudan etkileyen enflasyon, asgari ücretlilerin Ocak ayında alacakları zammı belirleyici bir rol oynuyor.