Milli Eğitim Bakanlığı , liselerde seçmeli dersler arasına alınan "temel hukuk bilgisi" dersinin müfredatını onayladı. Ders, öğrencilere hukuk okuryazarlığı kazandırmayı hedefliyor.

Dersin müfredatı, öğrencilere temel hukuki kavramlar ve süreçler konusunda bilgi, beceri ve anlayış kazandırmayı amaçlıyor. Özellikle, "Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" ünitesi, öğrencilere kamu hukuku ve özel hukuk dallarıyla ilgili belirlenmiş konularda dava dosyası hazırlama ve canlandırma yapma fırsatı sunacak.

Lise 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 2 saat olarak toplam 72 saat sürecek ders, öğrencilere hukuk alanında farkındalık kazanma, hukuki sorgulama yapabilme ve bu becerileri günlük yaşamlarına uygulama şansı tanıyacak.

Öğrencilere hukuk okuryazarlığı becerisi kazandırmayı amaçlayan ders, sosyal sorumluluk bilinci ile sosyal sorunlara duyarlı olma, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kurallarını benimseme, adalet ve hakkaniyet anlayışına ve etik değerlere sahip olma gibi hedeflere odaklanıyor.

Dersin müfredatında, öğrencilere hak arama ve haklarını koruma konularında ihtiyaç duyacakları bilgi, beceri, değer ve tutumları kazanmaları öngörülüyor.

Öğrencilere, "Haklarımızı, borçlarımızı ve yükümlülüklerimizi biliyor muyuz?", "Haklarımızı koruyabiliyor muyuz?", "Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" başlıklarında 3 üniteden oluşan ders kapsamında, "UYAP Vatandaş Portalı" da öğretilecek.

Öğrencilerin sosyal alanlarda kolektif çalışma, etik değerlere sahip olma ve bu değerlere uygun davranma, devlet ile toplum, devlet ile birey ve bireylerin kendi arasındaki hukuki ilişkileri analiz edebilme becerileri geliştirilecek.

Milyonları ilgilendiriyor: Emekli maaşında 3 farklı senaryo gündemde Milyonları ilgilendiriyor: Emekli maaşında 3 farklı senaryo gündemde

MEB tarafından onaylanan müfredat, öğrencilere hukuk sistemine farklı ve adil bir bakış açısı kazandırma amacını taşıyor. Ders, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını destekleyerek, öğrencilerin tutum ve değerler kazanmalarına önem veriyor.

Derslerde öğrencilere araştırma yapma, sorgulama, keşfetme, problem çözme yetenekleri kazandırmayı hedefleyen öğrenme ortamları oluşturulacak ve öğrencilere diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş etkinliklere katılma şansı tanınacak.