Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık alım-satım platformlarına yönelik yeni bir yasa taslağı hazırladı. Taslağa göre, bu platformlara faaliyet izni Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından verilecek. Mali yapısı zayıflayan kuruluşların benzer şekilde faaliyetleri durdurulacak, suça karışmış kişilerin mal varlıklarına el konulacak. Müşterilerini zarara uğratanlar ise zimmet suçundan 20 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Taslakta kripto varlıklar, 'Değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar' olarak tanımlanıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve kripto varlık saklama hizmetleri için tanımlar bulunuyor. Platformların işleyişi, faaliyet izinleri, müşteri koruma önlemleri, kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi kötüye kullanımlara karşı tedbirler de taslağın içeriğini oluşturuyor.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

Taslak aynı zamanda, kripto varlık alım-satım platformlarının elde ettikleri gelirlerden bir payın SPK'ya aktarılmasını öngörüyor. Mali yapısı zayıflayan kuruluşların faaliyetleri durdurulacak ve müşterilerinin kaynaklarını tehlikeye düşürenler zimmet suçundan cezalandırılacak. 20 yıla kadar hapisle cezalandırılma ihtimali bulunuyor.

Bu düzenleme, kara para aklama ve terör örgütlerinin finansman hareketlerinin kısıtlanması gibi unsurları içeriyor ve suça karışmış kişilerin mal varlıklarına el konulmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı taslağın Meclis'ten geçirilmesiyle birlikte, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) belirlediği kriterleri yerine getirerek gri listeden çıkması hedefleniyor. Kripto varlıkların yasal bir çerçevede işlem görmesini sağlamak ve finansal sistemi suçlardan korumak amacıyla atılan bu adım, kripto para sektöründe regülasyonun arttığı bir döneme işaret ediyor.