Son yıllarda Türkiye'de konut piyasası hareketli bir dönem yaşadı. Düşük faiz oranları nedeniyle konutlar, yatırımcılar için cazip bir seçenek haline geldi. Ancak, son zamanlarda bu dengenin değişmeye başladığı görülüyor.

İslam Memiş'ten beklenen Bitcoin tahmini: Hangi gün yükselişe geçeceğini açıkladı İslam Memiş'ten beklenen Bitcoin tahmini: Hangi gün yükselişe geçeceğini açıkladı

Yatırımcılar, konut alımı yerine artık konut satışını tercih ediyorlar. Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya, "Yatırım amaçlı konut alımlarında yatırımcının ilk baktığı şey alınan konutun fiyatıyla mevduat faizine konduğunda yıllık getirisi ne kadar aşağıda ya da yukarıda bir bakış açısına sahip." dedi. Bu durum, yatırımcıların mevcut konutları satmayı tercih etmelerine neden oluyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin raporuna göre, Ağustos ayında internetteki konut ilanları yüzde 4,2 artarak 838 binden 874 bine yükseldi. Eylül ayında bu rakamın daha da yükseleceği tahmin edilirken, konutların satılabilme süresi ise uzamış durumda.

İlanların kapanma süresi Türkiye genelinde 1,9 gün, İstanbul'da ise 3,2 gün arttı. Özellikle İstanbul'da satış adetlerinde de bir yavaşlama gözlemleniyor. Kaya, "Aylık satış adetleri 17 binden 14 binlere geldi. Dolayısıyla bir yavaşlama var." diyor.

Şu an bir satış sitesinde 588 bin satılık konut ilanı bulunurken, kiralık ilan sayısı ise 182 bin adet olarak yer alıyor. Bu durum, konut ilanlarının yüzde 78'inin satılık, sadece yüzde 22'sinin kiralık olduğunu gösteriyor. Bu oranlar, önceki yıllara kıyasla önemli bir değişiklik olduğunu işaret ediyor.