Türk Lirası mevduat faiz oranlarındaki yükseliş trendi sona erdi ve bu faizlerde bir düşüş yaşanmaya başladı. Kamu bankalarında geçtiğimiz hafta TL mevduat faiz oranlarında 3 puanlık bir gerileme kaydedildi ve bu oranlar yüzde 41'den yüzde 38'e düştü. Bu düşüş, Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) dönüşüm hedeflerine ulaşılmasının ardından başladı. Bankacılık kaynaklarına göre, KKM dönüşümlerinin yüzde 90'ından fazlası TL mevduata dönüştü. Bununla birlikte, kredi talebindeki yavaşlama da TL mevduat faizlerinin düşüşünde etkili oldu.

Merkez Bankası verilerine göre, 3 ay vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 45,49 seviyesinden yüzde 44,62'ye geriledi. Özel bankalarda ise TL mevduat faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişkenlik gösteriyor.

Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu

Ancak, Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararının ardından TL mevduat faizlerinin nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğini koruyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'ndan 500 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyor. Merkez Bankası, KKM dönüşüm hesaplarından vadeli TL mevduata aylık dönüşüm hedefini yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.

TL mevduat faizlerindeki bu düşüş, kamu bankalarının KKM'yi başarıyla uygulaması, TL mevduata dönüşlerin artması ve ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle gerçekleşti. TL mevduat faizlerinin Merkez Bankası'nın politika faizleri ile doğrudan ilişkili olduğu unutulmamalıdır.