Asgari ücret, 2023 yılında Temmuz ayında yapılan ara zammın ardından net 11.402 TL seviyesine yükselmişti. Ancak asgari ücret, aralık ayında 2024 için yeniden belirlenmek üzere masada bulunuyor. Türk-İş'ten gelen yeni açıklamalara göre asgari ücret zammı için masada 3 farklı formül üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek üzere uzlaşma yoluyla çalışmalarını yürütüyor. Bu komisyon genellikle 4 toplantı sonucunda yeni asgari ücreti belirliyor. Ancak son dönemde artan enflasyon nedeniyle Temmuz döneminde de asgari ücrete ara zam uygulanıyor.

Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti

Türk-İş'in açıklamalarına göre, işçi tarafını temsil eden komisyon üyeleri, yeni bir oluşuma gitmeye hazırlanıyor. Buna göre, komisyon üyelerinin çoğunluğu asgari ücretlilerden oluşacak, 2 kadın ve 2 erkek üye masada yer alacak. Bu şekilde asgari ücret belirleme sürecine daha fazla katılım ve temsil sağlanması amaçlanıyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni oluşumla ilgili olarak, "Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Allah nasip ederse yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar." şeklinde konuştu.

2024 yılının başında uygulanacak asgari ücret ve maaş zammı düzenlemeleri için geri sayım başlarken, enflasyon rakamları, memur maaşları, en düşük emekli maaşı ve tüm emekli maaşları üzerinde etkili olacak. Bu zammın yanı sıra yeni bir sistem de devreye girecek. Bu yeni sistem, enflasyon ve diğer faktörlere dayalı olarak asgari ücreti ve diğer maaşları belirlemek için kullanılacak.