Emeklilik aylık bağlama sistemi ve sosyal güvenlik, geliri düşük olanlar için özel sosyal sigorta programları oluşturarak yeniden düzenleniyor. 2024-2028 dönemini kapsayan Kalkınma Planı, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemine yönelik önemli reform adımlarını içeriyor.

Sosyal güvenlik sistemi, tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek, bu sayede emekli refahı artırılacak. Sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilecek ve prim tabanı güçlendirilecek. Buna ek olarak, sisteme giriş daha kolay hale getirilecek ve farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek. Kolay işverenlik uygulaması da daha yaygınlaştırılacak.

Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi? Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi?

Aylık bağlama sistemi, istihdamda daha uzun süre kalımı teşvik edecek ve ek mali yük getirmeyecek bir şekilde yeniden düzenlenecek. Bu düzenlemelerin mali sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde yaşam süresindeki değişikliklere uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları da geliştirilecek.

Düşük gelirli gruplar, özellikle esnaf, sanatkarlar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar için özel sosyal sigorta programları oluşturularak daha fazla koruma sağlanacak. Ayrıca, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve esnek çalışma modellerine uyum sağlanarak sosyal güvenlik sistemi güncellenecek. Dijitalleşmenin getirdiği yeni çalışma modelleri ve geleneksel iş yeri kavramının dışındaki çalışma biçimleri sosyal güvenlik sistemiyle daha iyi bir şekilde uyumlaştırılacak.