Hamas saldırısını neden 6-7 Ekim'de düzenledi. Bugünün önemi neydi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Taşra Teşkilatlarına Tasarruf Ayarı: 300 Mal Müdürlüğü Kapatılacak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Taşra Teşkilatlarına Tasarruf Ayarı: 300 Mal Müdürlüğü Kapatılacak

Hamas'ın "Aksa Tufanı" adını verdikleri saldırı 1973 yılında gerçekleşen Yom Kippur savaşının 50’nci yıldönümüne denk geldi. Yom Kippur Savaşı, Mısır ve Suriye liderliğinde Arap ülkelerinin İsrail’e karşı yaptığı sürpriz bir saldırı girişimiydi. 6-25 Ekim arasında karşılıklı süren bu savaş sonucunda, Mısır-Suriye kuvvetleri 8500, İsrail ise 6000 kayıp vermişti. Yom Kippur günü ayrıca İsrailler için büyük öneme sahip bir bayram günüdür. 

Savaş Nasıl Başladı?

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail kentlerine 5 bin roket atılırken, roket ateşi, Gazze’nin çeşitli yerlerinden başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü. Aşkelon’dan Tel Aviv’e kadar İsrail’in birçok kentinde hasar meydana geldi, çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Öte yandan çok sayıda Filistinlinin Gazze Şeridi’ne komşu İsrail bölgelerine sızdığı belirtildi. İsraillileri esas şoke eden durum bu oldu, Filistinliler hem karadan, hem denizden hem de havadan İsrail içine sızmayı başardı. Gazze yakınlarındaki birçok kent ve kasabada Hamas saldırılar düzenlerken, saldırılarda en az 300 İsraillinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının ise 1450’den fazla olduğu belirtildi. Saldırıların bir diğer dikkat çekici yönü ise kaçırılan İsrailli asker ve siviller oldu. İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas militanları tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı açıklandı. 

HAMAS, NEDEN İSRAİLLİLERİ ESİR ALIYOR?

İsrail ile Hamas arasında ilk, 11 Ekim 2011 yılında Tutuklu Takası Anlaşması yapıldı. Filistinliler 1 İsrail askerini esir almış karşılığında tutuksuz yargılanan Filistin'lilerin serbest kalmasını istemişti. Anlaşmaya göre Hamas'ın elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılması kaşılığında İsrail hapishanelerindeki 1027 Filistinli mahkûm serbest bırakılacaktı. Anlaşma sonucunda Haziran 2006'dan bu yana Hamas'ın elinde bulunan Gilad Şalit, İsrailli yetkililere teslim edildi. İsrail hapishanelerindeki Filistinli 477 mahkûm da serbest bırakıldı. 

Hamas, ikisi 2014 savaşında esir alınan 4 İsrailli asker için takas teklifinde bulunmasına rağmen teklifi, her seferinde İsrail hükümeti tarafından reddedildi. 2011'de gerçekleşen anlaşmanın benzeriyle İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılmasını teklif ediyordu. 

İsrail'in yaptığı son resmi açıklamaya göre, ekim itibarıyla İsrail hapishanelerinde 5 bin 192 Filistinlinin bulunduğu, bunlardan 2 bin 410'unun hüküm giydiği, 1463'ünün yargılanma sürecinin devam ettiği, 1319'unun ise "idari tutuklu" olarak hapiste tutulduğu açıklanmıştı. Eylül ayında ise idari tutuklu sıfatıyla 55 Filistinli alıkonulmuştu. 

Hamas'ın çok sayıda İsrail vatandaşları ve askerlerini, İsrail'i tekrar tutuklu takasına ikna etmek için esir aldığı düşünülüyor.