Bir zabıt katibi, doğum sonrası çocuğu ilköğretim çağına kadar yarı zamanlı çalışma talebiyle başvuruda bulundu. Ancak kurum, talebin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkmadığı gerekçesiyle reddedildi. Başvurucu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda talebiyle ilgili hüküm bulunduğunu ve bu durumun kararname ile düzenlenmesi gereken bir konu olmadığını iddia etti. Ayrıca, beklenen yönetmeliğin uzun yıllar geçmesine rağmen çıkarılmadığını belirtti.

Emekliye temmuzda ne kadar zam yapılacak? İşte masadaki oran... Emekliye temmuzda ne kadar zam yapılacak? İşte masadaki oran...

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), başvurucunun talebinin hukuka uygun olduğuna karar verdi. KDK'nın kararında, çocuğun anne-babasına en çok ihtiyaç duyulan dönemde ebeveynlerin çocuklarıyla daha fazla kişisel bağ kurma amacının önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, idarenin düzenleme yapmamış olmasının, kanun hükmünün hayata geçirilmesine engel teşkil etmediği belirtildi.

KDK'nın tavsiye kararı sonrasında Adalet Bakanlığı, başvurucuya yarı zamanlı çalışma izni vererek sorunu çözdü. Bu süreçte, KDK'nın hukuki ve hakkaniyet temelli kararı, başvurucunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanından faydalanmasını sağladı.