Güncel

Yüzde 25 kira artışının uzaması dengeleri bozar

Sektör uzmanları, konut kiralarının sürekli artışının önüne geçmek için getirilen ve 1 Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25 kira artış sınırının uzatılmasıyla ilgili olarak, yatırım amaçlı konut satın alanların sayısında düşüş öngörüyorlar. Bu değişikliğin sektörde dengeleri değiştireceği düşünülüyor.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira artışlarını yüzde 25'e sınırlayan düzenlemeyi seçime kısa bir süre kala uzatacaklarını açıkladı. Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren bu düzenlemenin önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektöründeki dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Geçen yıl anormal enflasyon koşullarında uygulamaya konulan düzenleme, enflasyonda düşüş eğilimi gösterse de uzatıldı. Bunun sektörde iki yıl üst üste enflasyonun çok altında getiri elde eden ev sahiplerinin önemli kararlar almasına yol açabileceği belirtiliyor.

"Gayrimenkul yatırımı durabilir"

TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira kısıtlamasının uzatılmasının yatırım amaçlı gayrimenkul alımlarını durduracağını söyledi. Maya, "Kiracıları korumak için getirilen bu kısıtlama, ev sahiplerini kiracılarla bir kez daha karşı karşıya getirebilir. Kiracılarını tahliye etmek isteyen ev sahiplerinin sayısı artacak."

Kiracılar için avantajlı uygulamanın getirilerinin enflasyonun altında kalmasına yol açacağını belirten Maya, "Mevduat faizlerinin yüzde 25'i bile geçtiği bir ortamda ev sahipleri birikimlerini başka alanlarda değerlendirmeyi tercih edebiliyor" ifadesini kullandı. Bu durumun konut üretimine önemli bir etki yapmasını beklemediklerini söyleyen Maya, "Konut üretimine yapılan yatırım zaten bir süredir kısıtlı. Türkiye'de konut talebi yılda 800 binlere çıktı, bu rakam 600 civarındaydı. Dolayısıyla konut yatırımları bu karardan fazla etkilenmeyecek" dedi.

Finanskent Gayrimenkul'ün sahibi Ümit Yalçın, kararın yatırımlara etkisi konusunda farklı düşünüyor. "Uygulama konut yatırımlarını baltalayacaktır" diyen Yalçın, yatırım amaçlı daire alımlarının azalacağını belirtti. Kira gelirlerinin sınırlandırılmasının yabancı yatırımcıyı konut almaktan da caydıracağını belirten Yalçın, "İnşaat Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Alım olmayınca üretim de olmuyor" dedi.

Yalçın, "İnsanlar yaptıkları yatırımın karşılığını alamayınca, buradan kazandıkları parayla mutfak masraflarını dahi karşılayamayacak durumdayken mülkün değerinin yükselmesinin pek bir anlamı yok" dedi. Tüm Girişimciler Emlak Danışmanları Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının ev sahiplerinden büyük tepki göreceğini söyledi. Uygulamanın kiraları artıracağını söyleyen Akdoğan, şunları söyledi:

"Uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte boş kiralık konut piyasasında fiyatların daha da yükseleceği endişesi var. Sözleşme bitince ev sahibi eski kiracı yerine yeni kiracı seçecek ve burada yeni fiyat belirlenecek. Aynı binada bir dairede eski kiracı 5.000 TL'ye otururken yeni kiracı 10.000 TL'ye giriyor.7 yıllık kiracı oturduğu daireden 2.000 TL'ye çıkınca yeni kiracı 8.000 TL'ye giriyor. . Doğal olarak insanlar yaşadıkları yerden taşınmak istemeyeceklerdir.”