Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK ve Bağ-Kur emekli maaşları için yeni bir zam düzenlemesi getirilmesi adına çalışmaları hızlandırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Orta Vadeli Plan (OVP) çerçevesinde mali disiplin yol haritasını oluşturduktan sonra, emekli maaşlarına ek zam için kaynak yaratma çalışmalarına odaklandılar.

Faizde parası olanlar dikkat! Bugün son gün... Geliriniz düşebilir... Faizde parası olanlar dikkat! Bugün son gün... Geliriniz düşebilir...

TBMM'nin Açılmasıyla Zam Netleşecek

Ekim ayının başında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yasama faaliyetlerine yeniden start verecek ve ilk gündem maddesi büyük ihtimalle emeklilere zam olacak. Özellikle bu dönemde beklenen ikinci torba yasa kapsamında emekliye ek zam düzenlemesi de Meclis'e sunulacak.

Enflasyon Değişkeni ve Ekim Beklentisi

Emeklilere yapılacak zammın ne zaman ve ne kadar olacağı konusunda Ankara'da "En düşük emekli maaşı ne olacak?" tartışmaları başladı. SGK Uzmanı Özgür Kaya, son enflasyon verilerini değerlendirerek, "Eylül ayında enflasyon iki haneli rakamlara çıkabilir. Bu durumda 4 aylık enflasyon oranı %29.71 olabilir," açıklamasında bulundu.

İlk Formül: Yüzde 40-45 Arası Zam

İlk öne çıkan formül, Ocak 2024 tarihinde memurlara yapılacak yüzde 40-45 arasındaki zam oranının SGK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması. Bakan Işıkhan, toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve emeklilere bu oranlarda zam yapılacağını belirtmişti. Eğer bu formül uygulanırsa, en düşük emekli maaşı 10.875 TL ya da 10.500 TL olacak.

İkinci Formül: 7.500 TL'den 10.000 TL'ye

2023 Nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla en düşük emekli maaşı yüzde 114 artışla 7.500 TL'ye yükseltilmişti. Yeni düzenlemeyle bu rakamın 10.000 TL'ye çıkarılması da olasılıklar arasında.