Erdoğan: Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum Erdoğan: Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, birçok alanı doğrudan etkileyecek. Yaklaşık 7 milyon çalışanın yanı sıra bir dizi yasal düzenleme, işsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası (GSS) primi, kıdem tazminatı, staj ücreti gibi birçok kalemde değişiklik yaşanacak. İşte yeni asgari ücretin etkileyeceği bazı önemli alanlar...

İşsizlik Ödeneği Artışı:

İşsizlik ödeneğinde alt sınır asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınır ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak belirlenmiş durumda. Dolayısıyla yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneği de artacak.


Kıdem Tazminatı Artışı:

Asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı, yapılan zam oranında yükselecek. Bir çalışanın bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alması bekleniyor.


Staj Ücreti Artışı:

İşletmelerin staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödediği staj ücreti, yeni asgari ücretle birlikte artacak.


GSS Primleri Artışı:

Genel sağlık sigortası (GSS) primleri, hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında ödenmesi gereken tutara göre artacak.
Diğer Kalemlerde Değişiklikler:

Yeni asgari ücretin etkisiyle askerlik ve doğum borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin tutarlarında değişiklik yaşanacak.


Bu değişikliklerle birlikte yeni asgari ücret, geniş bir çalışan kitlesini etkileyecek ve çeşitli sosyal haklarda artışlara neden olacak.