Memiş Kütükcü, toplantıda yaptığı konuşmada, son 4 yılda onaylanan 69 yeni OSB ile birlikte ülkedeki OSB sayısının 399'a ulaştığını ifade etti. OSB'lerin, ülkenin sanayi yatırımlarındaki gelişmeye en somut katkıyı sağlayan unsurlardan biri olduğunu belirten Kütükcü, bu büyümenin OSB'lerin sayısındaki artışla ölçüldüğünü vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla kurulan 7 yeni OSB ile birlikte, OSB sayısının 360'a ulaştığına değinen Başkan Kütükcü, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 39 tarıma dayalı ihtisas OSB (TDİOSB) ile birlikte toplam OSB sayısının 399'a çıktığını ifade etti. Bu durumun, ülkede OSB'si olmayan hiçbir ilin kalmadığı anlamına geldiğini belirtti.

Başkan Kütükcü, OSB'lerin sadece sayısal bir büyüme öyküsü olmadığını, aynı zamanda istihdam, ihracat ve teknolojik gelişimde de önemli roller üstlendiğini dile getirdi. Toplam 67 binin üzerindeki fabrika sayısının yanı sıra, OSB'lerin 2 milyon 577 bin kişiye istihdam sağladığını ve OSB firmalarının gerçekleştirdiği ihracatın 64,5 milyar doları aştığını açıkladı.

Başkan Kütükcü, devlet destekleriyle gerçekleştirilen çeşitli yatırımlara da vurgu yaparak, OSB'lerdeki meslek liseleri sayısının 86'ya, öğrenci sayısının ise 61 binin üzerine çıktığını ifade etti. OSB'ler içindeki 23 meslek yüksekokulu ve 254 mesleki eğitim merkezi ile gençleri geleceğe hazırladıklarını belirten Kütükcü, aynı zamanda 24 teknokent ve 713 AR-GE ve Tasarım Merkezi ile ülkenin AR-GE ve inovasyon kapasitesini geliştirdiklerini vurguladı.

Yenilenebilir enerji alanında da önemli adımlar atan OSB'lerdeki yenilenebilir enerji santrallerinin kapasitesinin 3 bin 524 megavata ulaştığını açıklayan Başkan Kütükcü, bu kapasitenin içinde güneş enerjisi, biokütle, jeotermal ve rüzgar enerjisi santrallerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, fosil yakıt enerji üretim santrallerinin kapasitesinin de 3 bin 694 megavata ulaştığını ifade ederek, toplamda OSB'lerdeki enerji üretim kapasitesinin 7 bin 218 megavat olduğunu aktardı.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

Başkan Kütükcü, gelecekteki yatırımlara yönelik olarak OSB tüzel kişiliklerinin toplu güneş enerjisi (GES) yatırımları yapabilmesi için destek talebinde bulunarak, bu modelin enerji yerlileştirme çalışmalarına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Haberde ayrıca, yeni OSB'lerin kurulduğu iller olan Kayseri, Nevşehir, Samsun, Aksaray, Antalya ve Denizli de detaylı bir şekilde yer aldı.