Devlet memurlarının, bazı mazeretlerinden dolayı talepleri halinde ve belirli sürelerle, mazeret izni kullanabileceği haller arasında bazı yakınlarının ölmesi hali de yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurun bazı yakınlarının ölümü halinde talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (ölüm) izni verileceğini hükme bağlanmıştır. Ancak, bu iznin memur tarafından ne zaman kullanılabileceği konusu açıkça düzenlenmemiştir.

Ölüm iznine hak kazanma

657 sayılı Kanununda, “Memura, … eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.” denilmiştir.

Buna göre, memur; eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının, kardeşinin, eşinin annesinin, eşinin babasının, eşinin kardeşinin ölümü hallerinde ölüm mazeretine bağlı izin kullanmaya hak kazanabilmektedir.

Ölüm izni süresi

Memur; eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının, kardeşinin, eşinin annesinin, eşinin babasının, eşinin kardeşinin ölümü hallerinde, ölüm tarihinden itibaren 7 gün süre ile mazeret izni kullanabilmektedir. Ancak, memur bu izni 7 günden daha kısa süre olacak şekilde de kullanmak isteyebilir.

Memur, yukarıda sayılan yakınlarından birisinin ölüm tarihinden itibaren 7 gün geçtikten sonra bu ölüm mazeretine istinaden izin kullanamaz. Ölüm olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 4 gün geçtikten sonra bu ölüm olayı nedeniyle mazeret izni kullanmak isteyen memura ise en çok 3 gün mazeret izni verilebilir.

Ancak, aynı tarihte birden fazla yakını ölen memura, her bir ölüm olayı için ayrı ayrı 7 gün süreli mazeret izini verilmezken, örneğin 3 gün arayla iki yakını ölen memur, bu ölüm olaylarına bağlı olarak en çok 10 gün mazeret izni kullanabilmektedir.

Ölüm izninin kullanılması

Ölüm mazeretine bağlı iznin, memurun kurumuna ölüm olayının gerçekleştiğine dair belge ibraz etmesi suretiyle talep edilmesi gerekmekle birlikte, uygulamada belge istenmeden sadece yazılı izin talebi de yeterli olabilmektedir.

Öte yandan, konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşte, memura isteği üzerine verilen ölüm mazeretine bağlı izin süresinin, ölüm olayının gerçekleştiği tarihten itibaren başlayacağı ifade edilmiştir. DPB'nin konuya ilişkin bir görüşü için tıklayınız ...

Ancak, ölüme bağlı mazeret izni kullanımının ölüm olayının gerçekleştiği tarihten başlatılması, memura tanınan bu hakkın bazen kullanılamaması sonucunu da doğurabilmektedir. Örneğin, trafik kazasında eşini kaybeden ve kendisi de yaralanarak hastanede tedaviye alınan memur, hastanede 7 gün geçirmesi durumunda eşinin ölümüne bağlı mazeret izni kullanamamış olacaktır.

Bu itibarla, ölüm olayına bağlı mazeret izninin hangi tarihten geçerli olarak kullanılacağı hususunda 657 sayılı Kanunda herhangi bir hüküm yer almıyor olmasını ve konunun manevi yönünü göz önünde bulundurduğumuzda, memurunyeri.com olarak; ölüm nedeniyle memurun kullanmak isteyeceği 7 günlük mazeret izni süresinin, ölüm olayından sonra memurun görevde olacağı ilk günden başlatılmasının daha isabetli olacağını değerlendirmekteyiz.