Rusya'da özel bir savaş şirketi olan Wagner'ın savaşçıları arasında beklenmedik bir şekilde isyan patlak verdi, bu da ülkede infiale ve endişeye neden oldu.

İslam Memiş altın için o tarihi işaret etti: 'Tekrar toparlanacak' İslam Memiş altın için o tarihi işaret etti: 'Tekrar toparlanacak'

Bu isyan'daki dikkat çekici olay ise isyanın başındaki Rus iş adamı Yevgeny Prigozhin'in aşçılıktan savaş şirketi Wagner'in kuruculuğuna, büyümesine ve sağ kolu olduğu Putin'e isyanının yolculuğuydu. Şimdi bu hikayeye birazcık daha yakından bakalım.

Prigozhi 1981 yılında dolandırıcılık suçundan hapse girmiş SSCB'nin çöküşüyle beraber  serbest kalmıştır. Hapisten çıktıktan sonra  Prigozhi bir sandviç dükkanı açmış ve bir restoran zincirine ortak olmuştur. Daha sonra Vladimir Putin belediye başkan yardımcısı iken restoranında putin ile yakın ilişkiler kurmuştur.1996 yılında ise catering şirketi açmış hızlı bir şekilde okul ve ordu birliklerinin ihalelerini almıştır.
Ordu'ya yemek servisi ile başlayan askeriye ile olan ilişkileri Prigozhi'ni oldukça farklı bir yere konumlandırılmıştır. 2014 yılında ise Ukrayna krizi başladığında Wagner'ı kurmuş o dönemde şirketi ve adını gizli tutmuştur. Askerlerden oluşan 5 bin kişilik özel askeri birliği olan Wagner Ukrayna'da başarılı stratejiler geliştirdikten sonra Libya'ya orta Afrika'ya kadar uzanan birçok ülkede Rusya'nın gayrı resmi savaşçı ayağı olmuştur.
 


Peki şimdi ne değişti

Prigozhi Ukrayna Rusya Savaşı başladığında ordunun stratejisini eleştirmiş, ordunun yanlış politikalarla ilerlediğini Vladimir Putin'e iletmişti. Rus ordusu düzenli ordu için yeterince asker bulamadığı için Vladimir Putin kararname ile Rusya'daki hapishanede bulunan mahkumların savaş bölgelerinde ön cephede savaşmasının önünü açmıştı. Kısa sürede bu politikadan vazgeçse de iş işten geçmiş Amerikan verilerine göre Wagner'ın silahlı gücünün %80'ini eski askerler olan mahkumlardan oluşturmaya başlamıştı. 
 

Öyle ki Wagner balistik füzeden tutunda hava savunma sistemlerine kadar her şeye sahip olan tamamı profesyonel eski askerlerden oluşan küçük bir ordu kurmuştur . Vladimir Putin'in besleyip büyüttüğü bu Ordu şimdi Vladimir Putin'e karşı savaş başlattı. Bu yaşanan süreç hiç normal olmasa da halkın Wagner'a  karşı saygısı oldukça yüksek. Bunun sebebi ise ordu'nun çoğunluğu eski general ve subaylardan oluşuyor. Ordu içerisinde de etkinliği olan insanlar Vladimir Putin ile Wagner'ı doğrudan doğruya askeri olarak çarpıştırmak istemiyor. Onun yerine Vladimir Putin, sağ kolunu saf dışı bırakmayı tercih ediyor. Wagner'ın karşı ateş olmadan Moskova kapılarına gelmesi Zaten Ukrayna'da paramparça olan Rus ordusunu daha da perişan edecek gibi görünüyor. Şayet uzlaşı sağlansa bile Rus ordusundaki bölünmüşlüğün uzun vadeleri sonuçları olacağı açık.