Türkiye'de üniversiteye giriş için Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kullanılıyor. ÖSYM tarafından belirlenen OBP hesaplama yöntemi, öğrencilerin ortaöğretimde aldıkları notlara dayalı bir başarı puanıdır. 2023 YKS'ye katılan öğrenciler, OBP'nin YKS puanlarına nasıl eklenildiğini ve tercih işlemleri üzerindeki etkisini merak ediyorlar. İşte OBP hakkında ayrıntılar...

OBP Nedir?

Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor Bitcoin'in Fiyatı Düşmeye Devam Ediyor! Analistler Uyarıyor

OBP, Ortaöğretimden mezun olan her öğrencinin görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre hesaplanan puandır. Ortaöğretim bitirme notları 100 üzerinden değerlendirilir ve OBP'ye dönüştürülür.

Ortaöğretim Başarı Puanı Hesaplama

OBP, Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak hesaplanır. Diploma notları en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olacak şekilde dönüştürülür. Böylece, en düşük diploma notu olan 50 için OBP 250 olacak, en yüksek diploma notu olan 100 için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu belirtilmeyen adaylar için OBP, 50'nin altında olan diploma notları için 50 olarak kabul edilir.

OBP YKS Puanlarına Nasıl Eklenir?

OBP, her aday için hesaplanarak sınav puanlarına eklenir. Hesaplanmış olan OBP, 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenir ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanır. Her puan türü için, sınav puanı olan tüm adayların ilgili puan türüne göre yerleştirme puanları hesaplanır. Eğer adayın TYT puanı yoksa veya hesaplanmamışsa, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsa dahi, SAY, SÖZ, EA, DİL puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

Tercih Yapıp Kayıt Olunca veya Olmayınca OBP Düşer Mi?

2022 YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen (kayıt olsun veya olmasın) veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar, 2023 YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP'ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülür. 2022 YKS'de özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların OBP'leri çarpılacak katsayıları yarıya düşürülerek hesaplanır.

Öğrenciler, OBP'nin YKS puanları üzerindeki etkisini anlamak için tercih yaparken ve üniversiteye yerleşirken bu bilgileri dikkate alabilirler. OBP ve YKS sonuçları, üniversite tercihleri ve yerleşme sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.