Türk Deniz Kuvvetleri için özel olarak geliştirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ile Altınay Savunma işbirliğiyle hayata geçirildi. Bu sistem, özellikle Kanada'dan tedarik edilemeyen ambargo nedeniyle Türkiye'nin kendi savunma sanayiinde bağımsızlığını sağlamak üzere yerelleştirildi.

Başlangıçta millileştirme faaliyetine başlayan proje, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri sonucunda başarıyla tamamlandı. Mayıs 2021'de STM ve Altınay Savunma arasında atılan imzalarla başlayan proje, Mart 2022'de üretim faaliyetlerine geçti. Eylül 2022'de ilk çalıştırılmasını gerçekleştiren sistem, Aralık 2022'de fabrika kabul testlerini başarıyla tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı

Nisan 2023'te teslimatı gerçekleşen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, STM'nin ana yüklenicisi olduğu Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL üzerinde kurularak tüm kabul testlerini başarıyla geçti. Bu sistem, helikopterlerin gemiye güvenli bir şekilde inip kalkmasını, sabitlenmesini, hangara çekilmesini ve emniyetle kalkışını sağlayan kapsamlı bir donanıma sahip.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yerli savunma sanayii hedeflerine ulaşıldığını belirterek, Türk Deniz Kuvvetleri'nin gemilerinde ve yurt dışında yürütülen projelerde bu milli sistemin kullanılacağını vurguladı. Bu başarıyla, Türk savunma sanayiinin güçlenmesine ve yurt dışına yönelik suüstü ihracat projelerine katkı sağlanmış oldu.