Zorunlu trafik sigortası poliçelerinde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 1 Mayıs itibarıyla devreye aldığı hasar maliyet endeksi, mayıs ayı poliçelerinin kesilmesinde azami yüzde 3 artışa neden olacak.

Akıncı TİHA Reisi'nin helikopterini nasıl buldu? Selçuk Bayraktar'dan kritik açıklama Akıncı TİHA Reisi'nin helikopterini nasıl buldu? Selçuk Bayraktar'dan kritik açıklama

Bu yeni uygulama ile birlikte zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak endeks, her ayın sonunda asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimlerini dikkate alacak şekilde hesaplanacak. Böylece ödenecek prim miktarı, aracın modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimlerine bağlı olarak değişecek.

SEDDK'nin yayımladığı genelgede, mayıs ayı için hesaplanan prim artışının azami yüzde 3 olarak belirlendiği ifade ediliyor. Bu da sigorta şirketlerinin, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında azami yüzde 3 artış yapabileceği anlamına geliyor.

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesindeki bu yeni yaklaşımın temel amacı, sigortalının menfaatlerinin korunması ve hasar prim dengesinde sürdürülebilirliğin sağlanması olarak açıklanıyor.

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki en önemli kalemin asgari ücret artışı olduğunu belirterek, bu artışın diğer maliyetlere de yansıyarak hasar onarım fiyatlarını otomatik olarak artırdığını ifade etti. Yılmaz, zorunlu trafik sigortası primlerinin serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savunarak, bu sayede sigortalıların daha uygun primlerle poliçe temin edebileceğini vurguladı.

Yılmaz ayrıca, sektördeki temsilcilerin serbest tarife öncesi yarı serbest tarifeye geçilmesi önerisini değerlendirerek, bu uygulamanın sektörün geleceği için bir hazırlık olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.