Türkiye'de ilk kez tespit edilen bir tıbbi olay, sağlık dünyasında büyük ilgi çekiyor. Giresun'da yaşayan bir hastada görülen "Auto-Brewery Sendromu" adı verilen hastalık, karbonhidrat ve şekerli gıdaların vücutta alkole dönüşmesine neden oluyor. Bu hastalık, hastanın içki tüketmeden sarhoş hissetmesine yol açıyor.

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, bu nadir hastalık hakkında bilgi verirken, hastalığın dünya genelinde çok az bilinen bir rahatsızlık olduğunu ve ülkemizde ilk kez tanı konulduğunu belirtti. Uzunoğlu, hastaların tükettikleri karbonhidrat ve şekerli gıdaların ardından vücutlarında alkol ürettiklerini ifade etti.

Hastaların, alkolün vücutta çıktığı seviyeye göre belirtiler yaşadığını aktaran Uzunoğlu, bu belirtilerin bulantı, kusma, bilinç kaybı, uyku hali, kişilik bozukluğu gibi alkol zehirlenmesine benzer semptomları içerdiğini söyledi. Hastalığın nedeninin bağırsak mikroorganizmalarındaki dengesizlik olduğunu da vurgulayan Uzunoğlu, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirtti.

Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı

Türkiye'de ilk kez tespit edilen hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, probiyotiklerle, beslenme düzeniyle, yardımcı ilaçlarla ve diğer tedavi yöntemleriyle hastaların kontrol altına alınabildiğini ifade etti.

Hastalığın kendisini fark etmekte zorlandığı ve genellikle çevresindekilerin değişen davranışlarını fark ettiği bir hastalık olduğunu belirten hasta Verda Güniz Atış Azrak, tedavi sonrası kendini daha iyi hissettiğini ve artık yeni bir yaşamın başladığını ifade etti.

Eşinin hastalık sürecini anlatan Sami Azrak, uzun bir süreçten sonra Giresun'da tedavi bulduklarını ve artık yeni bir yaşama başladıklarını dile getirdi.