Küresel ekonomik koşullar ve Orta Doğu'daki artan gerilimler, Türk Lirası üzerinde baskı oluştururken, yatırımcıların gözleri 26 Ekim ve 2 Kasım tarihlerine çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 26 Ekim'de yapılacak toplantıda önemli bir faiz kararı alacak. Bu kararın ardından, tüm dikkatler 2 Kasım'da TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunacağı Enflasyon Raporu'na yönelecek.

Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor

Geçmiş dönemde yapılan faiz artırımları

2023 yılının Haziran ayından itibaren, TCMB'nin aldığı faiz artırımı kararları dikkate değer. Haziran ayında 650, Temmuz'da 250, Ağustos'ta 750 ve Eylül ayında 500 baz puanlık artışlarla, haftalık repo faizi yüzde 8.50'den yüzde 30'a çıkarıldı. Bu artışlar, ekonominin stabilitesi için atılmış önemli adımlar olarak görülüyor.

Faiz kararına dair beklentiler

Yaklaşan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında, ekonomistlerin büyük bir kısmı faiz oranlarının 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e yükseltileceği konusunda hemfikir. Bu, mevcut ekonomik şartlar ve enflasyonla mücadele bağlamında kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Enflasyon raporu ve potansiyel etkileri

2 Kasım'da açıklanacak Enflasyon Raporu, TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerinde herhangi bir revizyon yapılıp yapılmayacağını gösterecek. Bu rapor, piyasalar ve faiz oranları üzerinde belirleyici olacak ve önümüzdeki dönemde atılacak adımların sinyallerini verecek.

Uzman görüşleri ve faiz politikaları

Tacirler Yatırım Ekonomisti Ekin Çınar, 26 Ekim'deki toplantıda politika faizinin 300 baz puan artırılmasını ve yüzde 33 seviyesine çekilmesini beklediklerini belirtiyor. Çınar, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerinde olası bir yukarı yönlü revizyonun, Kasım ayı toplantısında faiz oranlarında benzer bir ayarlama yapılmasına yol açabileceğinin altını çiziyor.