Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde bugün bir araya geliyor. Bu kritik toplantının sonucunda TSİ 14.00'te faiz kararı kamuoyuyla paylaşılacak.

Faiz indirim sürecinin sonu ve son 3 toplantıda yaşananlar

Hafize Gaye Erkan başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana 27 aydır faiz indirim sürecine bir son veren Merkez Bankası, geride bıraktığımız 3 PPK toplantısında politika faizini toplamda yüzde 16,5 oranında artırmıştı.

Faizde son dönem hareketlilik: Haziran'dan bu yana artış trendi

Haziran ayında politika faizi yüzde 15 seviyesine, yüzde 17,50'ye Temmuz'da ulaştı. Ancak en dikkat çekici hareketlilik, 24 Ağustos'taki toplantıda gerçekleşti. Bu toplantıda, piyasa beklentilerini aşarak, politika faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltildi.

Ekonomistler ne diyor? Anadolu Ajansı, Reuters ve Bloomberg anket sonuçları

Anadolu Ajansı'nın 19 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette, yıl sonu için medyan beklenti yüzde 36 olarak belirlendi. Bu ankete katılan ekonomistler, politika faizinde 500 baz puanlık bir artışın yakın olduğunu düşünüyor.

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette ise yine 500 baz puanlık bir artış tahmini öne çıktı. Bu ankete katılan ekonomistlerin tahminleri, yüzde 27,5 ile yüzde 31 arasında değişiyor.

Bloomberg HT'nin son anketi de benzer sonuçları gösteriyor. Bu ankette 19 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 30'a yükseltilmesi yönünde. 2023 yıl sonuna dair medyan beklenti ise yüzde 35 seviyesinde.