Ekonomi Gazetesi'nden Vergi Uzmanı Abdullah Tolu, kara para aklama ve terörün finansmanı gibi yasadışı faaliyetler için başkalarının banka hesaplarının kullanılmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Yapılan incelemeye göre, kayıt dışı işleyen şirketler de, vergi mükellefi olmayan kişilerin hesaplarını, kayıt dışı hasılatlarını tahsil etmek ve ödemelerini gerçekleştirmek için kullanıyorlar. Bu süreçte, hesap sahiplerine çeşitli ödemeler yapılıyor.

Aziz Yıldırım: Mourinho'yu Fenerbahçe'nin başına getireceğim Aziz Yıldırım: Mourinho'yu Fenerbahçe'nin başına getireceğim

Danıştay Kararı: Vergilendirme Gerekiyor

Danıştay'ın son kararıyla, banka hesaplarının başkaları tarafından kullanılmasının bir "ticari faaliyet" olarak değerlendirilip vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu karar, hesaplarını başkalarına kiralayan ve bu yolla gelir elde eden kişiler için vergi mükellefiyetinin başlatılması anlamına geliyor. Ayrıca, banka hesaplarındaki tüm para transferleri, havale ve EFT işlemleri detaylı bir şekilde inceleniyor.

Suç Teşkil Eden Durumlar

5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun uyarınca, başkasının banka hesabını kullanmak suç sayılıyor. Bu eylem, hapis veya adli para cezası gibi yaptırımları beraberinde getirebilir. Ancak, banka hesaplarının başkalarına kullanımının bankalara bildirilmesi durumunda, ilgili kişiler bu suçu işlememiş sayılıyor. Bu noktada, banka hesaplarının izinsiz kullanımının ardından durumun bankalara bildirilmesi, işlenen suçu ortadan kaldırmıyor.

Danıştay Kararının Özeti

Danıştay'ın 2023 tarihli kararında, banka hesaplarının süreklilik gösteren şekilde başkalarına kullandırılmasının, belgesiz ticarete aracılık etmek için yapıldığı ve bu faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edilip vergilendirilmesi gerektiği vurgulandı.