Reuters tarafından yapılan bir analize göre, Türkiye'deki kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından çıkanların büyük bir kısmı, artan Türk Lirası (TL) mevduat faizlerine rağmen hala dövize yatırım yapmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın KKM hesaplarını azaltma hedefi doğrultusunda yaptığı düzenlemeler ve faiz artışlarına rağmen, KKM'den çıkan paraların büyük bölümü döviz mevduat hesaplarına yöneliyorlar.

Bazı bankacılar, vadesi dolan KKM hesaplarının yüzde 80'ine yakın bir kısmının tekrar KKM olarak yenilendiğini, ayrılanların ise büyük bir kısmının dövize yatırım yaptığını belirtiyorlar. Bankaların KKM hesaplarını azaltma stratejilerinin henüz netleşmediği ve mevduat tercihlerinin önümüzdeki haftalarda değişebileceği ifade ediliyor.

Dövizden dönen KKM hesaplarından çıkanların büyük bir bölümünün dövize geçtiği, ancak bazılarının TL mevduatını tercih ettiği bildiriliyor. Bu durumun ağırlıklı olarak bireysel KKM sahipleri tarafından yaşandığı ve kurumsal müşterilerin ise vergi avantajından dolayı TL mevduatı tercih ettikleri belirtiliyor.

KKM hesaplarındaki bu değişiklikler, Türkiye'nin ekonomik yönetiminin performansını yabancı yatırımcılar tarafından da yakından takip edilen bir dönemde gerçekleşiyor. KKM'den çıkan paranın dövize mi yatırılacağı yoksa TL olarak mevduat hesaplarında mı kalacağı, önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

TCMB'nin KKM hacmini azaltmak için attığı adımlar ve faiz artışları sonucunda, TL mevduat faizlerinin yüzde 45'e kadar çıktığı belirtiliyor. Ancak KKM hesaplarından çıkan paraların büyük bölümünün hala döviz mevduat hesaplarına yönlendirildiği gözlemleniyor.

Mevduat sahiplerinin, mevduat faizlerinin daha da yükselmesini bekleyerek TL mevduatına geçmekte temkinli oldukları ifade ediliyor. Bu durum, TCMB'nin KKM hesaplarından döviz satışına devam etmesine neden oluyor.

Gazze, Samsun'da Değil ALİ BEY! Gazze, Samsun'da Değil ALİ BEY!

KKM dönüşlerinin yoğun olduğu Ağustos ayında, TCMB'nin döviz rezervlerindeki artışın durduğu ve net uluslararası rezervlerin azaldığı görülüyor. KKM dönüşlerinin büyük ölçüde TCMB'nin bankalara sağladığı dövizden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu durum, TCMB'nin KKM hesaplarını azaltma ve döviz talebini kontrol altında tutma çabalarının bir sonucu olarak görülüyor.