Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Riyad görüşmelerine yönelik önemli açıklamlara yer verdi.

İKB'nin 50'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Riyad'da iki gün süren "Yıllık Toplantılar"da yer aldığını açıklayan Şimşek, toplantılar sonucu, İKB Grubunun 2024-2026 döneminde Türkiye'deki faaliyetlerini hazırlayan Ülke Stratejisi'nin onaylandığını belirtti.

Bakan Şimşek, strateji kapsamında çerçeve programı, İKB Başkanı Muhammed Sulaiman Al-Jasser ile imzaladıklarını söyleyerek, "Stratejiyle, İKB, ülkemizdeki projelere 6,3 milyar dolar tutarında finansman sağlamayı öngörüyor. Uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı sayesinde Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor" ifadelerine yer verdi.


"SEKTÖRDKİ FAALİYETİN DESTEKLENMESİ AMACIYLA KULLANILACAK"

Bahsedilen stratejinin, Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da bulunan kalkınma öncelikleriyle uyumlu olduğunun altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:

Kredi ödeyenler de dahil olmak üzere, kredi faizleri artırıldı! İşte yeni oranlar Kredi ödeyenler de dahil olmak üzere, kredi faizleri artırıldı! İşte yeni oranlar

"Strateji kapsamında sağlanacak finansman eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji, altyapı gibi birçok sektördeki faaliyetin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Strateji, İKB Grubunda yer alan tüm kuruluşları, İKB, İslam Kalkınma Bankası (İKB), Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC), Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu (ICD) ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumunu (ICIEC) kapsıyor. 6,3 milyar dolarlık tutarın 2 milyar dolarının İKB'den, 900 milyon dolarının ITFC'den, 300 milyon dolarının ICD'den ve 3,1 milyar dolarının ICIEC'ten sağlanması öngörülüyor."

İKB Grubunun kuruluşundan beri Türkiye'ye 12,9 milyar dolar finansman sağladığını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin, bankadan uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında 4'üncü sırada olduğunu paylaştı. Şimşek, 2021-2023 sürecinde de İKB Grubu tarafından ülkeye yönelik yaklaşık 800 milyon dolarlık finansmanın kabul edildiğini belirtti.

Diğer taraftan, Dünya Bankası da Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarını, Orta Vadeli Program'ın paylşılmasının ardından sürmekte olan 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha eklenerek 35 milyar dolara yükseltilmişti. Bankanın, ilk 3 yıl içinde Türkiye'ye ek 18 milyar dolarlık finansman sunacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı kısa süre önce Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda bir araya gelerek yürürlüğe geçmişti.

Dünya Bankası sonrası bu kez İKB Grubunun Ülke Stratejisi'nin onaylanması, Türkiye'nin ekonomi programına yönelik değerlendirilen destek ve güvenin göstergesi olarak düşünülüyor.