TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte temmuz ayı kira artış oranı da belirlendi. Hükümetin getirdiği uygulamaya göre, kira artışları TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) rakamlarına göre hesaplanmakta ve yüzde 25 ile sınırlandırılmaktadır.

Bu çerçevede, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde kiracılara yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. Ancak bu sınırlama sadece konut kiraları için geçerlidir, işyeri kiraları için böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.

Temmuz ayı kira artış oranı, mevcut kira bedeli ve belirlenen artış oranı dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Örnek bir hesaplama yapacak olursak:

Mevcut Kira Bedeli: 10.000 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2023
Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Bu durumda, kira artış tutarı 10.000 TL'nin %25'i olan 2.500 TL olacaktır. Aylık yeni kira tutarı ise mevcut kira bedeline kira artış tutarı eklenerek hesaplanır. Buna göre, aylık yeni kira tutarı 12.500 TL olacaktır.

Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin

Bu hesaplama yöntemi, temmuz ayı kira artışları için geçerli olup, kiracıların ödeyecekleri yeni kira tutarlarını belirlemektedir. Kiracılar, temmuz ayında mevcut kira bedeline belirlenen yüzde 25'lik artış oranını ekleyerek yeni kira tutarlarını hesaplayabilirler.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi