Zengin, TRT Haber'e verdiği röportajda, "Zam oranları hakkında bu hafta sonuna kadar net bir bilgi verilecektir. Enflasyonun açıklanmasının hemen ardından sayın Cumhurbaşkanımıza bir sunum yapıldığına inanıyorum. Bu sunumda, farklı zam alternatifleri ve senaryoların yer aldığı düşünülüyor. Enflasyon beklentileri ve yapılan çalışmalar ışığında zam oranları ilan edilecek” dedi.

Zengin, zam senaryolarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğunu belirtirken, "Bu çalışma, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz liderliğinde gerçekleştirildi. Bürokratlar ve bakan yardımcıları da bu çalışmalara katıldı. Sonuç olarak, birçok farklı zam alternatifi ortaya çıktı” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray , İsrail'i Yalnız Bırakmıyor Beyaz Saray , İsrail'i Yalnız Bırakmıyor

"Seyyanen ve Oransal Zam Uygulanabilir"

Zengin, en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin lira olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı'na atıfta bulunarak, "Bu, en düşük memur maaşında yüzde 85 civarında bir artışı temsil ediyor. Ancak tüm kamu çalışanlarına bu miktarın verilmesi pek olası görünmüyor. Artışın bir kısmının oransal, geri kalan kısmının ise seyyanen yapılması daha muhtemel görünüyor." dedi.

Oransal Zam Beklentisi

Zengin, zam oranlarıyla ilgili tahminlerini paylaşırken, "Özellikle yüzde 25 seviyesinde bir oransal zam verilmesi ve bunun üzerine de 7-8 bin lira arasında seyyanen zam yapılması kuvvetle muhtemel görünüyor." dedi ve devam etti, "Bu oranlarla en düşük devlet memur maaşının 22 bin lira olması ve bunun tüm kamu görevlilerine yansıtılması hedefleniyor. Her bir kamu görevlisi, aldığı maaşa göre oransal ve seyyanen yapılacak zamın etkisini farklı kalemlerde görecektir. Yüzde 85'ten başlayacak bu etki oransal olarak değişecektir."

Maaşlara Zamın Oransal Etkisi

Zengin, maaşlara yapılacak zamın etkisini örnekle açıkladı: "Örneğin, 15 bin lira maaş alan bir kamu görevlisinin maaşı, yüzde 25 zamla 18 bin 750 lira olacak. Seyyanen 7 bin lira eklenmesi durumunda ise 25 bin 750 lira olacak. Bu durumda maaş artışı yüzde 71'e denk geliyor." dedi. Zengin, ayrıca yüzde 25 zamla 25 bin lira olan bir maaşın, 7 bin lira seyyanen zamla birlikte 32 bin lira olacağını ve bu durumda artışın yüzde 60'ı temsil edeceğini belirtti.

Tahmini Zam Etkileri ve Sonuçlar

Zengin, 30 bin lira maaş alan bir kamu görevlisinin maaşının, yüzde 25 oransal zam ve 7 bin lira seyyanen zamla birlikte 44 bin 500 lira olacağını, 8 bin lira seyyanen zamla birlikte 45 bin 500 lira olacağını ifade etti. Bu durumda, 7 bin lira seyyanen zam yüzde 48 artışa, 8 bin lira seyyanen zam ise yüzde 51 artışa tekabül eder.

Zengin, son olarak, "Bu oranlar ve tahminler, mevcut alternatifler ışığında oluşturulmuştur. Hem Çalışma Bakanlığımızın hem Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konuda büyük tecrübeleri bulunmaktadır ve farklı alternatifler, modeller ve teklifler sunabilirler. Ancak benim en makul gördüğüm alternatif bu. Burada önemli olan, oransal ve seyyanen yapılacak zammın maaşlardaki etkisinin oransal olarak değişeceği ve yüzde 85'ten başlayıp yüzde 40'a kadar düşebileceği." ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi