TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yer aldı.

Bu kapsamda, zorunlu karşılık hakkında; piyasa mekanizmalarının işlevselliğini çoğaltacak, makro finansal istikrarı güçlendirecek ve miktarsal sıkılaştırma aşmasında parasal aktarımın desteklenmesine yardımcı olacak değişikliler yapılmasına kararı verildi.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Enflasyon düzeltmesi yapılmayacak! Resmi Gazete'de yayımlandı: Enflasyon düzeltmesi yapılmayacak!

Buna göre , kur koruması olan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürülmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden gösterilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e artırılmasına karar verildi.

Söz konusu geliişmelerle TL mevduata geçişe yönelik adımlar daa da güçlenirken, miktarsal sıkılaştırma kavramına devam edildiği vurgulandı.

Sadeleşme aşaması ve miktarsal sıkılaştırmaya ilişkin yenilikler, Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler çeçrevesinde sürecek.

Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında, sürmekte olan sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde kredi arzında ve mevduat faizinde görülebilecek değişikliklere karşın makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği vurgulanırken, sterilizasyon araçlarının farklılığı artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceğinin altı çizilmişti.