Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Sektörler Konseyi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, ihracatçılar açısından kritik konular ele alınırken, Erkan, Türk lirasına geçişin zamanının geldiğini vurguladı.

Erkan'ın konuşmasında öne çıkan bazı önemli noktalar şunlar:

Fiyat İstikrarının Önemi

Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor Enflasyonun 18 Ayın Zirvesine Çıkması Bekleniyor


Erkan, fiyat istikrarının istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme için kritik bir faktör olduğuna değindi. Hem dış talepten kaynaklanan zorlukları hem de ekonominin güçlü yönlerini anlayışla karşıladıklarını belirterek, "Fiyat istikrarı yoluyla öngörülebilirliğin artması, Türkiye'nin yükselen potansiyelini gerçekleştirmesinin en güçlü destekçisi olacaktır." dedi.

Geçiş Süreci ve Dezenflasyon


Erkan, 2024'ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon dönemine geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşandığını belirtti. Doğru politika tasarımlarıyla üretimin sürekliliğine katkı sağlamayı sürdüreceklerini ifade etti.

Türk Lirasına Geçiş ve Mevduat Gelişmeleri


TCMB Başkanı, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirterek, "Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz." şeklinde konuştu. Mayıs ayında durma noktasına gelen kredi akışının hızla yeniden tesis edildiğini ve bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılıkların giderildiğini ifade etti.

İhracat ve Yatırım Finansmanına Destek


Erkan, Türkiye'nin ihracat ve yatırım potansiyelinin gelişimi için finansmana erişimi ve finansman koşullarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Reeskont kredisi günlük limitlerinin artırılması, YTAK çerçevesinin yeniden yapılandırılması gibi uygulamalarla ihracatçılara sağlanan maliyet avantajlarına ve finansmana erişimdeki engellerin kaldırılmasına dikkat çekti.

Erkan, "Reeskont limitlerinde ilave bir güncellemeyi etki analizleri çerçevesinde değerlendiriyoruz. İhracat ve yatırım potansiyelinin gelişimi için firmaların finansmana erişimi ile finansman koşullarına destek olmaya devam edeceğiz." dedi.