TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'in önünde iki büyük görev olduğunu vurgulayarak, bunlardan birinin yeni bir anayasa yapılması zorunluluğu olduğunu belirtti. Kurtulmuş, bu sürecin sadece mevcut anayasadan sıkıldığımız bir değişim isteği olmadığını, asıl amaçlarının Türkiye'nin 12 Eylül döneminden kurtulması olduğunu ifade etti. Yeni anayasanın demokratik, kapsayıcı ve sivil bir ruhla oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, hemen seçim sonrası daha kolay bir süreç olarak Meclis'te yeni bir iç tüzük hazırlanmasını planladıklarını belirtti. Bu iç tüzük, Meclis'teki demokratik standartları yükseltmek, yasama kalitesini güçlendirmek ve Meclis'in etkisini artırmak için tasarlanacak.

İstanbul’da Mahzen-34: Sezai Gülmez suç örgütü çökertildi İstanbul’da Mahzen-34: Sezai Gülmez suç örgütü çökertildi

TBMM'de altı siyasi parti grubu ve 14 siyasi partinin bulunduğunu belirten Kurtulmuş, bütün siyasi partilere yeni anayasa için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu. Kendisinin de seçim sonrası dönemde yeni anayasa meselesini siyasi partilerle görüşerek takip edeceğini ifade etti. Akademinin, hukuk çevrelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edileceği bir anayasa yapım sürecinin başlatılacağını belirtti.

Geçmişte 64 maddede partilerin uzlaştığı bir metnin bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, bugün daha fazla maddede uzlaşma sağlanabileceğini ifade etti. Ancak, bu tartışmanın doğru zeminde ve yöntemlerle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin doğru zemin olduğunu ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için ön yargısız tartışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Anayasa hazırlığının uzun sürebileceğini belirten Kurtulmuş, Meclis'in yeni yasama dönemi başladığında anayasa tartışmalarının Meclis'te yapılacağına inandığını ifade etti.