Dün, hava koşullarında yaşanan olumsuzluk nedeniyle uçuşuna 27 saniye kala ertelenen İMECE bugün saat 09.47'de gerçeleşen başarılı fırlatma operasyonu ile uzaya yollandı.

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Tarihi anların kayıtlara geçtiği törene video konferans yolu ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gözlem uydusu için gereken tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerinin Türkiye tarafından yapıldığını, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin ağırlığının hissedildiği şu günlerde uzay alanında yaşanan bu gelişmenin tarihe altın harflerle yazıldığını söyledi:

"Bugün sizlere müjdeli bir haber vermenin daha bahtiyarlığını yaşıyorum. Aziz milletim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde uzayda ülkemizin tarihi anlarına şahitlik ediyoruz. İMECE uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini toplamaya başladık. Uzman mühendislerimiz yetenekli bilim insanlarımız ve TEKNOFEST gençliğiyle sağlam bir bilime sahibiz.

"Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu, Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik.

İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık."

Özgür Özel: Pazar Günü Ulus'ta Atanmayan Öğretmenlerle Olacağım Özgür Özel: Pazar Günü Ulus'ta Atanmayan Öğretmenlerle Olacağım