Emlak sektöründeki denetimler ve ikinci ev alımında getirilen kredi kısıtlamaları, kiralık konut fiyatlarını son 4-5 ay içinde yüzde 25'e kadar düşürdü. İstanbul'da faaliyet gösteren emlakçılar, talebin azalmasıyla birlikte ev sahiplerinin kiraları düşürdüğünü ve bu durumun fiyatları etkilediğini belirtti.

İstanbul Fatih'te emlakçılık yapan Emre Dinçer, yaptığı açıklamada, "Kimse kiralık ev sormuyor. Ayda ortalama 1 kez ev kiralıyoruz. Fiyatların yüzde 25 gerilediğini söyleyebilirim. Örneğin; 16 bin lira olan kiralık bir ev, 12 bin liraya kadar indi. Nihayet ev sahiplerinin aklı başına geldi" dedi.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Emlakçı Sabahattin Çabuk, faiz oranlarının yükselmesi ve krediye ulaşımın zorlaşmasının konut piyasasını etkilediğini vurguladı. Çabuk, "Ev sahipleri de 'dairem boş kalacağına 3-4 bin lira geri çekeyim de kiramı alayım' kafasında hareket ediyor. Yani istedikleri rakamlardan kiraya veremeyince mecbur fiyatı düşürmek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır geriliyor. Kasım ayında reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan azalarak 174,3 seviyesine indi. Araştırmaya göre, reel kira fiyatlarındaki düşüş ülke genelinde, İstanbul ve İzmir'de son 5 aydır devam ediyor. Ankara'da ise bu düşüş son 4 aydır devam ediyor.