Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, son zamanlarda Türkiye'nin gündemini meşgul eden "Yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin önemli bir yazıyı sosyal medya hesabından paylaştı.

Uçum, ülkenin normal gündemlerinden biri haline gelen bu konunun önemini vurgulayarak, Türkiye'nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacının süregeldiğini belirtti. "Yeni Anayasa"nın, Türkiye'nin gerçek ihtiyaçlarına yönelik objektif bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ve kişisel düşüncelerden, öznel iradelerden arındırılmış bir şekilde hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum: 4 eksik var Kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum: 4 eksik var

Uçum, yeni anayasanın sıfırdan bir yapılanma olmayacağını, aksine Türkiye'nin tarihinde ve toplumunda kökleri bulunan değerleri ve ilkeleri koruyacak bir çerçevede şekilleneceğini belirtti. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan devletin temel prensiplerinin, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayalı demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti, resmi dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı al bayrak, milli marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (yani ilk 3 madde) ilkelerinin yeni anayasa ile güçlendirileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, Uçum, yeni anayasanın demokratik yapıyı daha da güçlendirmesi gerektiğini ve halkın iradesini yansıtan başkanlık sistemi gibi önemli unsurların korunması ve geliştirilmesinin önemini vurguladı. Yeni anayasanın sadece mevcut değerleri korumakla kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye'nin demokratik potansiyelini daha da artırarak sivil, kapsayıcı, özgürlükçü, koruyucu, sosyal ve gelişmiş bir demokrasiye imkan tanıyacak nitelikte olması gerektiğini ifade etti.