14 ve 28 Mayıs seçimlerinde görev yapan sandık görevlilerinin hak ettiği ücretlerin ne zaman yatacağı konusu kamuoyunda büyük ilgi görüyor. Ancak YSK tarafından bu konuda herhangi bir sorgulama sayfası bulunmuyor ve ödeme tarihine ilişkin bir resmi açıklama henüz yapılmış değil. Fakat genellikle bu tür ödemelerin, seçim ayının sonlarında yapıldığı biliniyor. Bu durumda, Haziran ayının sonlarına doğru sandık görevlisi ücretlerinin hesaplara yatması bekleniyor.

Meteoroloji'den kritik alarm: O illerde yağış etkili olacak Meteoroloji'den kritik alarm: O illerde yağış etkili olacak

Sandık Görevlisi Ücretleri Ne Kadar Olacak?

Seçimlerde görev alacak sandık görevlileri ve sandık başkanlarına ne kadar ücret yatacağı konusunda henüz bir açıklama yok. Ancak genel hesaplama yöntemi dikkate alındığında, 2023 yılı için sandık görevlisi ücretlerinin 2000 x memur maaş katsayısı olan 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında olması bekleniyor.

2019 yerel seçimlerinde sandık görevlisi ücretleri ise şöyleydi:

  • Sandık Başkanı ve Üyeler: 261 TL
  • Siyasi Parti Temsilcileri: 130 TL

Seçim Müşahitleri Ücret Alacak mı?

Seçim sürecinde görev alan bir diğer grup olan müşahitler veya diğer adıyla seçim gözlemcileri, sandık kurullarının oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder. Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirlediği listeler üzerinden seçilir ve seçim günü görev alabilmek için siyasi parti onaylı "Müşahit Görev Belgesi"ne sahip olmaları gerekir.

Ancak müşahitlik, gönüllülük esasına dayalı bir görev olduğu için, seçim görevli ücreti ödenmez. Yani seçim müşahitlerinin ücret beklentisi içinde olmaması gerekmektedir.