Türk Bilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde olası Marmara depremini değerlendirdi. Görür, olası bir Marmara depreminin İstanbul için büyük bir risk oluşturduğunu ve şehrin kendi kendine yetemeyeceğini belirtti. İstanbul'da olası bir depremde hastanelerin ne kadar çalışacağı ve itfaiyenin ne kadar etkili olacağının meçhul olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da büyük bir kaosun yaşanabileceğini ve insanların mağdur olabileceğini vurguladı.

Görür, ABD'li jeofizikçi Tom Parsons'un 2004 yılında yaptığı çalışmayı hatırlatarak, Marmara Denizi'nde 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olasılığının yüzde 64 olduğunu belirtti. Bu olasılığın bütün dünyada ciddi şekilde kabul gördüğünü vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da her yıl Anadolu Plakası'nın Batı'ya doğru 2.5 cm kadar ilerlediğini ve 24 yılda 50 cm'lik bir stres birikimi olduğunu ifade etti.

Erdoğan: Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum Erdoğan: Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un deprem sonrası kendi kendine yetemeyeceğini ve dışarıdan destek gerektiğini belirtti. Hastanelerin ve itfaiyenin ne kadar etkili olacağının belirsiz olduğunu ve İstanbul'un plansız bir kent olduğunu vurguladı. Depremin ardından dışarıdan destek ve yardım gelmesi gerektiğini söyledi.

Görür, ayrıca yerel seçimler öncesinde deprem hazırlıklarının gündeme getirilmesi gerektiğini ve depreme karşı hazırlıklı bir bakanlığın kurulması gerektiğini ifade etti. Özellikle siyasi şovlardan uzak, devlet projesi şeklinde yürütülecek bir bakanlık sayesinde ülkenin 20 yıl içinde depreme hazırlanabileceğini belirtti.