Pakistan hükümeti, sayıları 1,7 milyonu bulan tüm izinsiz Afgan sığınmacıların Kasım ayına kadar ülkeyi terk etmelerini istedi.

Bu yıl sınırdaki saldırıların sıklaşması üzerine iki ülke arasında gerilim arttı.

Pakistan, sınırda yapılan saldırılardan Afganistan'da üslenmiş militanları sorumlu tutuyor; Taliban rejimi ise bu suçlamaları kabul etmiyor. Pakistan, özellikle Taliban'ın 2021'de Afganistan'da yeniden iktidara gelmesinden bu yana yüz binlerce Afgan mülteciyi kabul etmişti.

Geçtiğimiz hafta Afganistan sınırı yakınlarındaki Mastung kentinde Mevlit kandili sırasında bir camide meydana gelen patlamada en az 50 kişi hayatını kaybetti. 

Pakistan sınırına yakın Belucistan eyaleti, Pakistan Talibanı (TTP) ve IŞİD gibi silahlı grupların sık sık saldırdığı bir bölge konumunda. Ekim ayı başlarında aynı bölgede meydana gelen bir patlamada aralarında önde gelen bir Müslüman liderin de bulunduğu en az 11 kişi yaralanmıştı. Bakan Bugti, Ocak ayından bu yana Pakistan sınırında 24 intihar saldırısı düzenlendiğini ve bunların yarısından fazlasından Afganistan'dan gelen militanların sorumlu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre yaklaşık 1,3 milyon Afgan mülteci olarak kayıt altına alınırken, 880 bin kişi de yasal statü kazanmış durumda.

Ancak Salı günü Pakistan İç İşleri Bakanı Bugti, henüz mülteci statüsü kazanmamış olanlara atıfta bulunarak, 1,7 milyon kişinin daha ülkede "yasadışı" olarak bulunduğunu iddia etti.

Bakan ayrıca, ülkedeki "yasadışı" Afganların özel işletmelerini ve mal varlıklarını tespit etmeyi ve bunlara el koymayı amaçlayan bir ekip kurulduğunu söyledi.

Bakan Bugti, bu insanların ay sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiğini, uymayanların zorla çıkarılacağını söyledi.

Fed'in kararı sonrası piyasaların seyri açıklandı: Eylül ayı sonunda olacaktır Fed'in kararı sonrası piyasaların seyri açıklandı: Eylül ayı sonunda olacaktır

Pakistan'daki Afgan yetkililer de yerel makamların hem yasal statüsü olan hem de olmayan Afganları toplamaya başladığını söyledi.

Afgan Büyükelçiliği, X'te yaptığı açıklamada, son iki hafta içinde binden fazla Afgan'ın gözaltına alındığını duyurdu.