Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve 32 belediye çalışanı hakkında 2021'de başlatılan soruşturmanın ardından, İçişleri Bakanlığı yeni bir izinle tekrar soruşturma başlatma kararı aldı. Yapılan ön inceleme raporuna göre, Çerçioğlu'nun talimatıyla gerçekleşen ihalelerde usulsüzlük ve kamu zararı tespit edildi.

Rapora göre, eğitim ve danışmanlık hizmeti alınması için SAMPAŞ şirketine yapılan ihalesiz 2.8 milyon lira ödeme, belediye bütçesinin yüzde 2.5'ine denk geliyordu. Ayrıca, yüzde 30 avans ödenen firma tarafından bir eğitim ve danışmanlık hizmeti de alınmadı.

Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti

2015'te gerçekleşen bir ihalede, sokakların süpürülmesi işi için daha yüksek teklif veren Barka Atık Yönetimi firmasına aylık 922 bin lira bedelle, toplamda 11 milyon 68 bin lira ödeme yapıldığı belirlendi.

Yapılan başka bir ihalede ise 922 bin 340 lira olan aylık bedel, 2 milyon 183 bin liraya yükseltildi ve yüzde 237'lik bir artışla kamu zararına neden oldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yapılan 30 ay süreli ana arterlerin temizlenmesi işi ihalesinde de 65 milyon 501 bin 220 lira para alan firma, daha önce ihaleyi kazanan Barka firmasının alt taşeronuydu.

Rapora göre ihaleler, “direksiyonu, sağda olacak, kliması olmayacak” gibi şartlarla adrese teslim yapıldı.

2019'da gerçekleşen kentsel temizlik işi için araç kiralama ihalesinde ise teknik şartnamede konulan şartlar, rekabeti ortadan kaldırdı. Barka ve Bilginay firmalarının kazandığı ihalede yer alan şartlar nedeniyle kamu zararı meydana geldi.

Ayrıca, cadde ve sokakların yıkanması ihalesinde 144 bin 103 lira, temizlik aracı kiralama ihalesinde ise 1 milyon 945 bin 757 lira kamu zararı tespit edildi. İçişleri Bakanlığı, bu iddiaları içeren rapor doğrultusunda Çerçioğlu ve diğer şüpheliler hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.