ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde, ÖSYM'nin dijital dönüşüm aşamasında "yapay zeka" uzmanlarının da bulunduğu "Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu"nda düzenlenen projelere ilişkin soruları yanıtladı.

Ülkemizde diğer devlet kurumlarının tüm bölümleriyle beraber yapay zeka faaliyetleri konusunda hazırlık düzenlendiğini ifade eden Ersoy, "ÖSYM olarak devletimizin vizyonu çerçevesinde yapay zekayı sınav sorularının hazırlanmasından sınav süreçlerine kadar aktif bir şekilde kullanacağız." şeklinde konuştu.

Bu konuda hazırladıkları projeleri belirten Ersoy, ilgili daire başkanlarının ve Türkiye'deki ölçme ve değerlendirme bölümündeki önemli uzmanların bulunduğu Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu'nun yapay zeka bölümündeki çalışmlara adım atılıdğını ifade etti.

Başkan Ersoy, yapay zeka bölümünde, ÖSYM'nin bilgi güvenliği yetkililerin de üç üniversiteyle görüşmeler gerçekleştiridiğini ve benzer görüşmelerin süreceğinin de altını çizdi.

"Yapay zekayı tüm sınavlara adapte edecek"

ÖSYM'de özellikle dil alanındaki sınavlarda yapay zekan faaliyetlerine yönelik hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Ersoy, şunları ekledi:

"ÖSYM olarak dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyoruz. Yapay zeka çalışmalarını özellikle dil sınavlarından başlatacağız. Öncelikle bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zeka kullanımı söz konusu olacak. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM'ye ait yapay zeka teknolojilerini dil sınavlarında kullanmayı hedefliyoruz. Ar-Ge birimimiz, dil sınavlarının ardından yapay zekayı tüm sınavlara adapte edecek."

"İnsan faktörü her zaman olacak"

Başkan Bayram Ali Ersoy, yapay zekayı, sınav incelemelerinin dışında sınav sorularının yaratması hususunda kullanacaklarına dikkat çekerek şunları kaydetti:

Otomobil fiyatlarına yeni ayar! Fiyat artışı ve ön ödeme sınırlaması geldi Otomobil fiyatlarına yeni ayar! Fiyat artışı ve ön ödeme sınırlaması geldi

"Yapay zeka soru üretecek; sonra bizim uzmanlarımız ve davet ettiğimiz hocalar, bu soruların özgünlüğünü, benzerliğini ve orijinalliğini, doğruluğunu test edecek. Sonuçta bu bir süreç. Bu makine öğrenmesi, doğal dil işlemeyle gelişecek bir süreç. Yoksa yapay zeka ile öğretilen her soruyu otomatik olarak almayacağız. İnsan faktörü burada her zaman olacak; yani uzman, öğretmen, öğretim üyesi, öğretim elemanı faktörü aktif bir şekilde devam edecek. Bizim için işlerin kolaylaştırılması, verimlilik, zamanın kullanımı ve insan kaynağı, soru yazarı kaynağı anlamında yapay zeka önemli bir etken olacak."

Başkan Ersoy, sınav zamanlarının optimizasyonunda da yapay zekaydan faydalanacaklaırnı belirterek, "Detaylı olarak söyleyemeyiz ama devletin tüm sistemlerinin konuştuğu bir sistemle sınav süreçlerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasında yapay zekayı kullanacağız. Adayların atanacağı okulların belirlenmesinde, öğretmenlerin görevlendirilmesinde, sınav görevlilerinin görevlendirilmesinde, iklime göre okulların seçilmesinde yapay zekayı kullanmak istiyoruz." yorumunda bulundu.

ÖSYM Başkanı Ersoy, yapay zeka düzenlemlerinde makine ile insan gücünün ayarını özenle koruyacaklarını belirtti.