Kıyıların Otellere Açılması Yönündeki Yönetmelik Mahkeme Kararıyla İptal Edildi Kıyıların Otellere Açılması Yönündeki Yönetmelik Mahkeme Kararıyla İptal Edildi

İstanbul'un olası bir Marmara depremi karşısında ne kadar risk altında olduğunu belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Halktv canlı yayınında konuya dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Riskli Alanlarla Gerçekler Arasında Fark Var"

Gökce'nin açıklamalarına göre, kırmızı olarak işaretlenen bölgeler belediye tarafından riskli görülen alanları temsil ediyor. Buna karşın, maviler ise Bakanlıkça riskli ilan edilen bölgeleri gösteriyor. Bu bölgeler, özellikle kentsel rantın yüksek olduğu gecekondu bölgelerini kapsıyor. Fikirtepe'nin bu bölgelerden biri olduğunu ve Bakanlık tarafından riskli alan ilan edildiğini belirten Gökce, belediyenin bu bölgelerdeki konutları tek tek analiz ettiğini ifade etti.

207 Bin Yapı ve 3 Milyon Nüfus Risk Altında

"Ben size en kötü senaryoyu anlatacağım," diyen Gökce, kırmızı olarak belirledikleri riskli bölgelerde 207 bin 17 yapının bulunduğunu, bu yapılarda ise yaklaşık 1 milyon 312 bin 794 hane olduğunu belirtti. Bu rakamlar, olası bir depremde 2,5 ila 3 milyon nüfusun risk altında olacağı anlamına geliyor.

En Kötü Senaryo Öngörüsü

Gökce, "En kötümser senaryoya göre İstanbul'da 207 bin yapı olası bir Marmara depreminde hasar görecektir" uyarısında bulundu. Bu durumu detaylandırarak, bu rakamın çok ciddi bir tehlikeyi işaret ettiğini vurguladı.

Riskin Yalnızca Zeminle Sınırlı Olmadığını Belirtti

Ayrıca Gökce, İstanbul'da riskli olarak gösterilen bazı bölgelerin zemin özellikleri nedeniyle avantajlı olduğuna, fakat bina yapıları nedeniyle aynı şekilde risk taşıdığına değindi. Özellikle Bağcılar, Esenler, Güngören ve Bayrampaşa'da zeminden kaynaklanan avantajların, riskli yapı stoğunu ortadan kaldırmak için hızla kullanılması gerektiğinin altını çizdi.