Samsun'da okul kantinlerinde sağlıklı gıda tüketiminin teşvik edilmesi ve öğrenci sağlığının korunması amacıyla gerçekleştirilen denetimler, birçok kesimin dikkatini çekti. Özellikle 35 lira olan tost fiyatları, denetim ekibinden bile olumsuz tepki aldı.

Denetime katılan ekipler

Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi'nde yapılan denetimde; İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samsun Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri yer aldı.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

Öğrenci sağlığına dikkat!

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, il genelinde 270'in üzerinde okul kantininde denetim gerçekleştirildiğini belirtti. Ağar, öğrencilerin sağlıklı ve gelişimlerine uygun beslenmesine katkıda bulunmak amacıyla yıl boyunca bu denetimlerin devam edeceğini vurguladı.

Uygun fiyatlı sağlıklı gıda

Murat Ağar, okul kantinlerinde sadece sağlıklı ürünlerin değil, aynı zamanda uygun fiyatlarla öğrencilere sunulması gerektiğini ifade etti. Kantinlerde satılan ürünlerin yönetmelikle belirlendiğini, denetimlerin genellikle bu yönergelere uyulup uyulmadığının kontrolü için yapıldığını söyledi.

Denetimler ve bilinçlendirme

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023'te 934 eğitim kurumunda toplamda 450 yemekhane ve 420 kantinde denetimlerin gerçekleştiğini aktardı. Sağlam, okullarda bilinçlendirmenin artması için eğitimlerin de düzenlendiğini ve denetimlerin amacının ceza yazmak değil, güvenilir gıdayla öğrencileri buluşturmak olduğunu belirtti.

Tost fiyatlarında büyük şikayet

Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, denetimler sırasında kantinlerin fiyat etiketlerinin bilgilendirici ve güncel olmasına dikkat çekti. Turpçu, 4 liralık yarım litrelik su fiyatlarının normal kabul edildiğini, fakat 35 liralık tost fiyatının öğrencilerden yoğun şikayet aldığını ifade etti. Ayrıca, Turpçu, öğrencilerin tost alırken içeriğini ve fiyatını bilmesi için kantinde bilgilendirici listelerin bulunması gerektiğini vurguladı.