CHP Sözcüsü: MEB'in yeni müfredat taslağı derhal geri çekilmeli CHP Sözcüsü: MEB'in yeni müfredat taslağı derhal geri çekilmeli

Mustafa Kemal Atatürk'ün hafızalara kazınmış bir görüntüsü, "Başkomutan Mustafa Kemal, Kocatepe sırtlarında elleri çenesinde Yunan mevzilerinin olduğu ufka bakıyor" ifadesiyle anlatılıyor. Bu kare, Büyük Taarruz'un ilk saatlerinde çekilmiş ve 7 düvele karşı kazandığımız zaferin sembolü haline gelmiştir.

64eec0aca468600afc11972a (1)

Fotomuhabiri Ethem Tem, bu unutulmaz anı Büyük Taarruz'un ilk saatlerinde yakaladığını ve fotoğrafı çekme anını 1960 yılında Ulus Gazetesi'ne röportajında şu şekilde anlatmıştır: "O sabah Kocatepe'deydik. Taarruz, şafak vakti saat beşte başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, günler ve geceler süren yorgunluğuna rağmen ayakta, vaziyeti adım adım takip ediyor, direktifler veriyordu. Bir ara kumandanlardan ayrıldı. Tek başına, kayalıklar arasında dalgın ve düşünceli dolaşmaya başladı. Zaman zaman sahra dürbünleriyle düşman cephesine bakıyordu. Bir ara o kayalık tepenin ucuna geldi. Hafifçe eğilmişti. Başparmağı dudaklarının arasındaydı. Hemen objektifimi çevirdim, adeta nefes almayacak kadar sessizce deklanşöre bastım, resmini çektim."

Ethem Hamdi Tem, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nda asteğmen olarak görev yaptı ve 1921'den vefatına kadar da Atatürk'ün fotoğrafçılığını üstlendi. Bu özel anı, tarih sayfalarında ve hafızalarda unutulmaz bir yer tutuyor.