Türkiye'de iş dünyasının ara eleman bulma sıkıntısı giderek artarken, bu sorunun temel nedenlerinden biri olarak ücret politikaları ve eğitim sistemi gösteriliyor. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, iş gücüne ihtiyacın arttığı bir dönemde, gençlerin iş hayatına geç başladığını vurguladı.

Asmalı, 18-28 yaş arasındaki üniversiteli gençlerin kafelerde boşa zaman geçirdiğini ve ailesine yük olduğunu ifade ederek, iş hayatına geçişin geciktiğini dile getirdi. Ülkede çok fazla üniversite olduğunu ve mevcut üniversite öğrenci sayısının gelişmiş ülkelere göre iki katı fazla olduğunu belirten Asmalı, insanların mutlaka meslek liselerine yönlendirilmesi gerektiğini savundu.

Asmalı, çocukların ilkokuldan sonra kabiliyetlerine, zeka seviyelerine ve eğilimlerine göre mutlaka meslek alanlarına yönlendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Üniversiteye gitmenin herkes için uygun olmadığını belirten Asmalı, iş dünyasının ara eleman ihtiyacının giderek arttığını ve bu nedenle meslek liselerinin de revize edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yabancı işçiler için dil dökülen bir ortamda, 18-28 yaş arasındaki üniversiteli gençlerin kafelerde boşa zaman geçirdiğini ifade eden Mahmut Asmalı "Bir şube başkanım; 'Mühendis için ilan verdim, 200 kişi müracaat etti. Kaynakçı için bir kişi geldi. Mühendis 20 bin liraya razı, kaynakçıya 50 bin lira verdim, beğenmedi' diyor" açıklamasını yaptı.

Temmuz Ayında En Yüksek Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak? Temmuz Ayında En Yüksek Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak?

Gençlerin iş hayatına geç başlamasının toplumsal etkilerini de değerlendiren Asmalı, evlenme yaşının ilerlediğini ve çocuk sayısının azaldığını söyledi. Erken işe girilmesi ve evlenmenin daha erken yaşlarda gerçekleşmesi gerektiğini savunan Asmalı, iş gücüne duyulan ihtiyacın yüksek olduğu bir dönemde, gençlerin daha fazla üniversite okuyarak iş hayatına geç başlamasının sorun yarattığını belirtti.