İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen operasyon kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, MOSSAD'a çalışan Türkiye'deki 46 kişilik casusluk çetesini deşifre etti. Operasyonun, 3 yıl önce yakalanan bir başka casusun ifadeleri üzerine başladığı ve MASAK ile yürütülen ortak çalışma sonucunda MOSSAD'ın Türkiye'de para gönderdiği ağın deşifre edildiği bildirildi.

Operasyonun detayları şu şekilde ortaya çıktı:

Operasyon, 2021 yılında Konya'da tıp eğitimi gören Muhammed Salhab adlı casusun MOSSAD'a bağlı ajanlardan aldığı özel casusluk eğitimi sonucu ulaşıldı. Salhab, 3 yıl önce gerçekleştirilen bir operasyonda yakalanmıştı.

 3 yıl önceki operasyonda MOSSAD kuryelerinin para trafiği takip edilerek çözülmüştü. MİT ve MASAK, Salhab'ın hesap hareketlerini inceledi ve birden fazla MOSSAD ajanının Türkiye'deki para gönderme ağını tespit etti.

 MOSSAD'ın Türkiye'deki casusluk çetesine para gönderme yöntemleri arasında Western Union, Havala ve Moneygram gibi yöntemler bulunuyordu. İncelemeler sonucunda, bu ödemelerin Çin, İspanya, Kenya, Fransa, Romanya, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 7 ülkeden gerçekleştirildiği belirlendi.

Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

MOSSAD'ın Türkiye'de casus bulmak için kullandığı yöntemler arasında Facebook gruplarındaki iş arama sayfaları ve online dil öğrenme programları yer alıyordu. Özellikle Arap asıllı kişileri maddi zorluklarla baş başa bırakarak onları dolar ve euro bazında tekliflerle kandırdıkları tespit edildi.

MİT'in 2 Ocak'ta düzenlediği operasyon sonucunda 46 şüpheliden 34'ü gözaltına alındı, 12'si firari durumda. Gözaltına alınan 34 şüpheliden 15'i tutuklandı, 8'i sınır dışı edildi. Hücredeki 11 şüpheli hakkında ise adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağı uygulandı.