Türkiye'de mevduat faizlerinde önemli bir artış gözlemleniyor. Özellikle 1-3 ay arası vadeli mevduatlar, faizlerdeki ortalama artışla yüzde 44,5 seviyesine yakın bir seviyeye ulaştı. Bu yükseliş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılık politikalarındaki değişikliklerin etkisiyle gerçekleşti.

Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

TCMB'nin verilerine göre, en yaygın mevduat türlerinden olan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz oranı 2,78 puan artarak yüzde 44,50 seviyesine çıktı.

TCMB, geçen hafta yaptığı düzenleme ile kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükseltti ve Döviz deposu hesaplarının Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık oranını artırdı.

Bu düzenlemeye göre, KKM'lerin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadeli mevduatlarda zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. Ayrıca, 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranları yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. TCMB, Eylül ayında da KKM'nin yoğun olduğu 6 aya kadar vadeli mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranlarını yükseltmişti; 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için ise oranlar yüzde 5 olarak belirlenmişti.

Bu düzenlemeler, bankaları KKM'ye olan ilgilerini azaltmaya yönelikken, bankalar müşterilerine standart Türk Lirası mevduat hesapları için daha yüksek faiz oranları sunmaya başladı. Bu durum, mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir hareketi tetikledi ve yatırımcılara daha cazip bir seçenek sunulmasına yol açtı.