Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanmasının ardından yapılacak ilk faiz kararı büyük önem taşıyor. Piyasalar, faiz artışı beklentisi içinde olup, bu kararın yeni kabine ve ekonomi politikalarıyla ilgili ipuçları vereceğini düşünüyor.

Bazı yabancı kurumlar ve ekonomistler, faizlerin yükseltilmesini beklerken, artış miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Örneğin, ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, politika faizinin yüzde 20'ye kadar çıkabileceğini öngörmektedir. Goldman Sachs bankası ise faizin yüzde 40'a çıkmasını beklemektedir.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin medyanına göre, faiz oranının mevcut seviye olan yüzde 8,5'ten yüzde 20'ye çıkması beklenmektedir. Bloomberg anketine göre ise beklenti yüzde 17'lik bir faiz artışı yönündedir. Bank of America ise politika faizinin yüzde 25'e yükseltilmesini beklemektedir.

Gazze, Samsun'da Değil ALİ BEY! Gazze, Samsun'da Değil ALİ BEY!

Deutsche Bank, faizin yüzde 20'ye çıkarılmasını beklemekte ve ayrıca TCMB'nin iletişim dili gibi faktörlerin de önemli olduğunu belirtmektedir. Deutsche Bank, Temmuz ayında piyasa tepkisine bağlı olarak ek bir 500 baz puanlık artış beklemektedir.

Faiz artışının kredi kartı faizleri, kredili mevduat hesabı faizleri ve TCMB'nin fonlama faizini etkileyeceği ifade edilmektedir. Örneğin, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizinin politika faizinin yüzde 20'ye çıkması durumunda yüzde 2,36'ya, yüzde 25'e çıkması durumunda ise yüzde 2,81'e yükseleceği öngörülmektedir. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde ise yüzde 35-40 seviyelerinde bir değişiklik beklenmemektedir.